Турция се нуждае от жива сила, полеви болници и полеви

...
Турция се нуждае от жива сила, полеви болници и полеви
Коментари Харесай

Журналист: Не земетресението, а некачественото строителство убива хора в Турция

Турция се нуждае от жива мощ, полеви лечебни заведения и полеви кухни. Това съобщи посланикът на Турция у нас. 60 000 души работят на терен. 3000 са непознатите екипи. 24 съборени здания и над 100 починали има досега в турския град Адана.

" Не убива земетресението, а некачественото строителство. Доброволците се състезават с времето. От първите 72 часа много понижава шансът за разкриване на оживели живи хора. Вече се обръща наклонността да се изваждат по-скоро такива, които са изгубили живота си. Не би трябвало да се строи тъкмо върху сеизмична зона. Ако се строи в сходни региони, точни условия би трябвало да се съблюдават, а те надали са били спазвани на този стадий, като гледаме по какъв начин 50-годишни здания са компрометирани, само че устоят, а 3-годишни рухват като вафли ", заяви журналистът Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Той означи, че усложненията произтичат от няколко фактора – невключването на армията в избавителните интервенции, неразрешените Неправителствени организации на доброволци, неналичието на свободни площи, където хората да се събират, монопол от страна на АФАТ, проблемите със строителството.

" Тези региони са били от дълго време проучени и планувани, че в последна сметка се чакат такива трусове ", добави още той.

" Трябва да благодаря на България за помощите и за грижата към нашия народ. Сега в град Адана сме по-спокойни, обаче има доста евакуирани здания, има доста рискове, хората не могат да влязат в жилищата си, на открито в палатки живеят. Целият квартал е евакуиран. Много хора са в колите, в спортните зали, в джамиите, опасяват се да влязат. Всеки ден се събарят нови жилища ", каза Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци.

Той означи, че настроението на хората е доста неприятно, всички се опасяват, а учените споделят, че земетресенията ще не престават.  " Всяка минута стават вторични земетресения, само че в Адана не се усещат всичките ", допълни Йълмаз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР