Турция се надява, че САЩ няма да бъдат въвлечени в

...
Турция се надява, че САЩ няма да бъдат въвлечени в
Коментари Харесай

Анкара се надява САЩ да не бъдат въвлечени в играта срещу продажбата на F-16 на Турция

Турция се надява, че Съединени американски щати няма да бъдат въвлечени в " играта ", разигравана от някои американски конгресмени против възможната продажба на самолети F-16, съобщи турският министър на защитата, Хулуси Акар, откакто Камарата на представителите утвърди законопроект, създаващ нови провокации пред покупката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турция желае да купи от Съединени американски щати 40 самолета F-16 и комплекти за модернизиране на наличните изтребители - договорка, оценена на към 6 милиарда $. Президентът Джо Байдън съобщи, че поддържа продажбата, а турският водач Реджеп Тайип Ердоган изрази очакване, че тя ще се реализира след диалозите с Байдън.

Миналата седмица Камарата на представителите утвърди закон, който не разрешава на Съединените щати да продадат или трансферират самолетите на Турция, в случай че администрацията не удостовери, че това е от значително значение за националната сигурност на Съединени американски щати и не включи изложение на подхванати съответни стъпки, които да подсигуряват, че самолетите няма да бъдат употребявани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

Хулуси Акар съобщи, че договарянията за продажбата не престават и Турция следи изкъсо процеса, като добави, че представителите на Съединени американски щати осъзнават смисъла на членката на НАТО Турция като съдружник в битката с тероризма и миграцията.

" При това състояние по какъв начин си обяснявате такова нещо? Даден народен представител, дадена група излиза и обърква нещата посредством избрани операции и дезинформация ", сподели Акар, като добави: " Очакваме Съединени американски щати да не попадат в тази игра ".

Министърът отхвърли слагането на каквито и да било условия при възможната продажба на изтребителите.

" Не бива да има условности от вида " ще ти дам това, само че ти няма да правиш това ", уточни той. " Нашето предпочитание е здравият разсъдък да надделее и да изникнат рационални и разумни решения ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР