Турция се надява, че неотдавнашните събития след фаталната полицейска стрелба

...
Турция се надява, че неотдавнашните събития след фаталната полицейска стрелба
Коментари Харесай

Ердоган: Надявам се насилието и кръвопролитията във Франция да приключат „възможно най-скоро“

Турция се надява, че неотдавнашните събития след съдбовната полицейска пукотевица във Франция предходната седмица ще сложат край „ допустимо най-скоро “, прекъсвайки нарастващия цикъл на принуждение, сподели президентът на нацията в понеделник.

„ Надяваме се, че последните събития, които провокират у нас безпокойствие, ще приключат допустимо най-скоро, преди да се пролее още кръв и спиралата на насилието да се утежни “, сподели Реджеп Тайип Ердоган след съвещание на кабинета в столицата Анкара.

Ердоган сподели още, че Турция е загрижена, че тези събития ще доведат до " нова вълна на напън и заплашване " на имигранти и мюсюлмани.

„ Събитията, които започнаха във Франция и малко по-късно се разпространиха в други страни, имат своите корени в публичната архитектура, основана от този метод на мислене “, сподели той.

Той добави: „ В страни, известни с колониалното си минало, културният расизъм се трансформира в институционален расизъм. “

Протести раздрусаха Франция от предишния вторник, когато служител на реда простреля Нахел М., 17-годишен юноша от алжирски генезис, по време на инспекция на трафика в парижкото предградие Нантер, откакто той подцени заповедите да спре.

Френската полиция арестува 157 души през нощта в национални митинги против убийството на полицията, оповестиха локалните медии в понеделник.

Полицаят, който простреля Нахел, е изправен пред публично следствие за съзнателно ликвидиране и е подложен в авансово задържане.

Ердоган сподели също по този начин, че е значимо, че тези, които преди този момент се пробваха да преподават на Турция уроци по права, закон и народна власт, " през днешния ден изпаднаха в надълбоко безмълвие ".

„ Разбира се, ние не утвърждаваме ограбването на магазини. Уличните митинги не могат да бъдат законен способ за отстояване на права. Ясно е обаче, че управляващите също би трябвало да се поучат от този обществен гърмеж “, сподели той.

Президентът също по този начин сподели, че турското външно министерство е издало нужните препоръки на жителите, които живеят във Франция или възнамеряват да посетят там.

" Нашите посолства и консулства постоянно са до нашите жители. Ние също по този начин следим от близко процеса с нашите отраслови отдели...

" Не желаеме никоя страна, в която живеят стотици хиляди наши жители, да бъде въвлечена в подобен въртоп. Преди всичко не можем да позволим расовата ненавист да се насочи към нашите хора ", добави той.

Изгаряне на Коран в Швеция

Ердоган също по този начин остро осъди изгарянето на Корана предходната седмица в Стокхолм, като сподели: „ Страхливата офанзива против нашата свещена книга Коран в Стокхолм, столицата на Швеция, разгневи всички ни. “

Той добави, че тази офанзива оскърбява възприятията на мюсюлманите и е несъвместима с най-основните човешки полезности.

„ Това са закононарушения от ненавист, подхранвани от ислямофобия “, сподели Ердоган и добави, че офанзивите против свещените полезности на хората не могат да бъдат разказани като независимост на мисълта.

„ Както подпалването на черква, синагога или храм на друга религия не е независимост, по този начин не може да има независимост да се възпламени Корана “, акцентира той.

Ердоган също разкритикува Запада, че не подхваща никакви стъпки в битката против сходни закононарушения.

„ Всеки би трябвало да одобри, че другарството на Турция не може да бъде извоювано посредством отваряне на пространство и разпределение на градски площади за терористи “, добави той, евентуално имайки поради кандидатурата на Швеция да се причисли към НАТО, до момента в който Турция споделя, че Стокхолм би трябвало да заеме по-твърда позиция против терористите, с цел да се причисли към алианса.

Миналата седмица лице, разпознато като Салван Момика, изгори копие от свещената книга на мюсюлманите под полицейска отбрана пред централната джамия в Стокхолм в Швеция.

Неговият провокативен акт беше плануван да съвпадне с Курбан Байрам, един от най-големите ислямски религиозни празници, честван от мюсюлманите по целия свят.

Актът провокира необятно наказание от целия ислямски свят, в това число Турция, Йордания, Палестина, Саудитска Арабия, Мароко, Ирак, Иран, Пакистан, Сенегал, Мароко и Мавритания.

Ердоган акцентира, че расистките терористични офанзиви са ориентирани освен към мюсюлмани, само че и към евреи, африканци, азиатци и имигранти.

„ Станахме очевидци на това за следващ път при злополуката на кораба, който потъна край Пелопонес и умъртви стотици бежанци предишния месец “, добави той.

„ Не бяха положени съществени старания за спасяването на хора и гибелта на стотици хора не беше в светлината на прожекторите толкоз, колкото петима богаташи, които отидоха да видят Титаник “, добави той, имайки поради загубата на подводницата Титан, към седмица откакто стотици мигранти бяха изгубени в транспортен съд край крайбрежията на Гърция.

По-рано Ердоган сподели, че Швеция не може да се надява да се причисли към НАТО – за което кандидатства след началото на войната на Русия против Украйна – до момента в който дава заслон и зелена светлина за терористи и поддръжници на терористи.

За да се причисли към НАТО, Швеция се нуждае от утвърждението на всички свои сегашни членки, в това число Турция, която е в алианса повече от 70 години и може да се похвали с втората си по величина войска.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР