Турция се е договорила с руската компания Газпром за отсрочване

...
Турция се е договорила с руската компания Газпром за отсрочване
Коментари Харесай

Турция се е договорила с руската компания Газпром за отсрочване на плащането на част от внесения газ

Турция се е договорила с съветската компания " Газпром " за отлагане на заплащането на част от природния газ, който е внесла след внезапното повишаване на цените предходната година, заяви министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Дефицитът по настоящата сметка на Турция набъбна през предходната година вследствие на нарастването до 97 милиарда $ на разноските за импорт на сила, което е съвсем два пъти повече от междинното за последните години. Оттогава цените на силата се намалиха, защото пазарите се приспособиха към разстройствата, породени от нахлуването на Русия в Украйна.

Имаше договаряния, беше реализирано съглашение с Русия, с компанията " Газпром " за отсрочване на заплащанията над несъмнено равнище, откакто цените се покачиха изключително доста предходната година по метод, който никой не можеше да планува, сподели Дьонмез в изявление за телевизия Хабер глобал (Haber Global).

" Газпром " не е дал отговор на настояването на Ройтерс за коментар.

Дьонмез не посочи по кое време е подписана договорката, само че съобщи, че тя е осъществена в съгласуваност с Министерството на финансите и държавната хазна и че сходни покупко-продажби са нормални.

Дефицитът по настоящата сметка на Турция набъбна до 48,75 милиарда $ през 2022 година от 7,23 милиарда $ през 2021 година и 31,89 милиарда $ през 2020 година, сочат данни на централната банка.

Турция има за цел да обърне хроничния си недостиг по настоящата сметка към остатък в границите на икономическата си стратегия, която дава приоритет на вложенията и износа, като в същото време поддържа ниски лихвени проценти.

Разходите за импорт на сила започнаха да понижават от януари и се намалиха с 19 на 100 на годишна база през първите четири месеца на 2023 година, сочат държавни данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР