Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на зърнения

...
Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на зърнения
Коментари Харесай

Турция работи с ООН по инициатива за възобновяване на зърнения коридор

Турция работи с Организация на обединените нации по планове за обновяване на " зърнения кулоар " през Черно море и е допустимо Истанбул да бъде хазаин на механически договаряния сред Москва и Киев, целящи да възстановят действието на коридора, написа турският в. " Сабах ".
Анкара се пробва да възроди Черноморската самодейност допустимо най-скоро вместо да бъдат употребявани различни направления, отбелязва изданието.
След като Русия се отдръпна от 17 юли от съглашението за безвреден транспорт на зърно от украински пристанища, Украйна разгласи предходната седмица обособяването на " филантропичен кулоар " в Черно море, с цел да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ. Преминаването през този кулоар обаче се прави на личен риск от комерсиалните кораби, защото Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна. Преди това доставките на зърно се правиха според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли м. година сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. В Истанбул бе открит Съвместен координационен център, който да инспектира товарите. Срокът на действието на договорката, който бе удължаван два пъти преди този момент, изтече на 17 юли, а Москва разгласи, че няма да възобновява присъединяване си в съглашението.
" Зърненият кулоар " е потвърдил своята успеваемост с превозването на близо 33 милиона тона зърно до международните пазари, а откогато Русия прекрати действието на съглашението, цените на зърното в по-слабо развитите страни се покачиха с към 15 %, а войната сред Русия и Украйна се задълбочи, написа още " Сабах ". Само за един месец след прекъсването на самодейността вследствие на бомбардировки са били развалени 220 000 тона зърно, задоволителни за изхранването на 810 000 души за една година.
За да се избегне задълбочаване на следствията в международен мащаб от прекъсването на " зърнената договорка ", Турция работи с Организация на обединените нации по проектопредложения за наново въвеждане на коридора в употреба. За да стартира коридорът да действа още веднъж, е допустимо в Истанбул да се проведат механически договаряния сред Москва и Киев, твърди още вестникът, базирайки се на източници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР