Турция предприе нова военна операция в Северна Сирия и Ирак,

...
Турция предприе нова военна операция в Северна Сирия и Ирак,
Коментари Харесай

Турция мъсти за атентата в Истанбул с удари в Сирия и Ирак

Турция предприе нова военна интервенция в Северна Сирия и Ирак, ориентирана против кюрдските бойци в двете прилежащи страни, с цел да отмъсти за бомбения атентат на 13 ноември в центъра на Истанбул, при който шестима души починаха, а 81 бяха ранени.

Турските управляващи упрекнаха за нападението ПКК/СЗН, т.е. Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), които съгласно Анкара съставляват две разклонения на една и съща терористична организация. Бомбата бе сложена на многолюден пешеходен бул. в центъра на Истанбул от сирийка, която признала пред полицията, че е обвързвана с групировката. Общо 19 души са вкарани в ареста до момента в границите на следствието на бомбения атентат.

Отмъщението на турските сили за нападението обаче прескочи границите на страната с военната интервенция с кодово име " Лапа-меч ", подхваната от Военновъздушни сили по цели на кюрдските бойци в северните региони на Сирия и Ирак. Новата военновъздушна интервенция стартира рано сутринта в неделя, а в нейния прицел попаднаха убежища, бункери, пещери, тунели и хранилища на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) и други военнополитически кюрдски организации, които Анкара преглежда като подразделения на терористичната ПКК.

Турският министър на националната защита Хулуси Акар изясни, че съображение за турските дейности е член 51 от Устава на Организация на обединените нации, който разрешава страните да употребяват мощ при самоотбрана. 

Заповедта за ударите е била издадена персонално от висшия главнокомандващ на въоръжените сили - турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в самолета на връщане от посещаване в Индонезия, оповестява турският в. " Йени шафак ". Новата интервенция е била изненадваща освен тъй като турската войска към този момент в продължение на месеци е ангажирана в огромни дейности в Северен Ирак, само че и заради обстоятелството, че е била изтеглена с ден по-рано. 

Самолетите на Турските въоръжени сили са навлезли на дълбочина 140 километра от турската граница в Ирак, където са поразили цели в регионите Асос и Кандил, и на 20 км в Северна Сирия, където за първи път са били ударени цели в региона Айн ал Араб (Кобане), откъдето, съгласно сведенията, пристигнало нареждането за бомбената офанзива в Истанбул, съобщи Анадолската организация.

В недвусмислено удостоверение за задачата на въздушните удари турското министерство на защитата популяризира фотоси на бомбите, предопределени да заличат набелязаните позиции на кюрдските бойци, на които на ръка е написано " Еджрин " и " Ягмур " - имената на двете девойки на възраст 9 и 15 години, които починаха при атентата на бул. " Истиклял ".

" Въпреки че има хора, които не желаят да го видят, терористичната организация ПКК/СЗН продължава безмилостно да убива бебета и деца в този регион. Разделиха ни и с прелестните Еджрин и Ягмур. Ще продължим да държим отговорност на убийците на деца! ", написа министерството в изказването.

" Лапа-меч " е десетата от серия интервенции с кодово име " Лапа " против кюрдските бунтовници, първата от които започва на 28 май 2019 година Според данни на министерството на защитата до момента в поредицата интервенции " Лапа " са били обезвредени общо 1441 терористи. При ударите в границите на интервенция " Лапа-меч " на прицел е взет 1100-километров кулоар по турската граница, разпрострян се от град Тал Рифат в Сирия до Асос в Ирак. Унищожени са 89 цели, в това число в региони, които се намират под контрола на Русия и Съединени американски щати, показва частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В дейностите вземат участие над 50 самолета F-16 и към 20 безпилотни самолета, както и ситуирана по турската граница артилерия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести още през май, че Турция възнамерява да стартира нова военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани. В изявление пред публицисти в самолета на връщане от Катар той разяснява новата интервенция.

Когато споделяме, че " можем да дойдем ненадейно една нощ ", то това не е на вятъра. Тези стъпки бяха подхванати незабавно щом настъпи предстоящият, плануваният и плануваният час, уточни той и акцентира, че това няма да бъде лимитирано единствено до въздушна интервенция. " Колко сили от сухопътните войски би трябвало да бъдат включени в тази интервенция, ще решат дружно съответните ни звена, министерството на защитата и Генералният щаб; ще проведем съвещания и по-късно ще предприемем съответните стъпки ", сподели още Ердоган. 

В. " Тюркийе " отбелязва, че осъществяваната интервенция е една от най-големите въздушни интервенции в историята на Турция. Часове преди началото ѝ, в Кобане, обитаем с кюрди град в Северна Сирия, ПКК чествала годишнина от основаването си, написа същият вестник.

" Турците извадиха меча " (в. " Йени шафак " ), " Голямото пречистване " (в. " Тюркгюн " ), " Време за отплата " ( " Акшам " ), гласят заглавията в някои от турските вестници през днешния ден. " Бомбите са за ПКК, посланието е за Съединени американски щати ", написа в. " Йени акит ", като назовава Съединени американски щати " щит за терористичните организации ", а терористите - техни " марионетки ".

Обвиненията към Съединените щати са свързани с поддръжката им за сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН), с която Съединени американски щати си сътрудничиха на терен в Сирия в битката против " Ислямска страна " и на която осигуряваха оръжия. След атентата на бул. " Истиклял " Анкара даже отхвърли да одобри съболезнованията, изразени от Вашингтон, като министърът на вътрешните работи на Турция ги оприличи на дейностите на " палач, който пръв отива на мястото на престъплението ". 

Още в първите дни на турската атака в Сирия обаче стана ясно, че кюрдските бунтовници няма да стоят безучастно, до момента в който турските бомби се сипят над главите им. След началото на турската интервенция Силите за отбрана на народа се зарекоха, че турските офанзиви няма да останат без отговор. Вчера при ракетен обстрел през границата от Сирия бяха ранени един турски боец и седем служители на реда в турския окръг Килис в региона на граничния пункт Йонджюпънар, а през днешния ден няколко ракети, прелетели над границата, уцелиха учебно заведение, къщи и камион в окръг Газиантеп, отнемайки живота на трима души, в това число дете. 

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР