Турция предлага възобновяване на проучвателните контакти между Атина и Анкара,

...
Турция предлага възобновяване на проучвателните контакти между Атина и Анкара,
Коментари Харесай

Гръцката помощ след земетресението в Турция отваря възможност за затопляне на отношенията между Атина и Анкара

Турция предлага обновяване на проучвателните контакти сред Атина и Анкара, които имат за цел намирането на допирни точки за установяване на границите на континенталния шелф и изключителната икономическа зона на двете страни. Това сподели пред гръцки публицисти турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от АНА-МПА.

Проучвателните контакти са серия от неофициални диалози, които започнаха през 2002 година, само че бяха замразени след изострянето на връзките сред двете страни през последните месеци.

В изявлението си Чавушоглу през вчерашния ден насочи топли думи към Гърция за изпращането на филантропична помощ след пагубните трусове в Южна Турция на 6 февруари. „ Гърция беше една от първите страни, които оказаха поддръжка на Турция и изпратиха избавителни екипи и групи за незабавна здравна помощ ", сподели Чавушоглу и назова гръцкия външен министър Никос Дендиас собствен „ другар ". Дендиас беше първият европейски министър на външните работи, който посети Турция след земетресенията.

„ Приятелят ми Никос Дендиас пристигна в Хатай и видяхме какъв брой разрушително беше земетресението в 10 окръга, в действителност в единайсет, само че изключително в Хатай. Благодарим за поддръжката на всички гръцки екипи и на приятелите ни там от разнообразни страни ", сподели турският външен министър.

„ Да, имахме разногласия, имахме в избрани моменти отворени въпроси и за жалост имахме и ескалации. Мисля обаче, както обсъдихме и с Никос Дендиас, че би трябвало да има деескалация и да не чакаме друго злополучие, с цел да работим дружно, освен с цел да възстановяваме връзките, само че и да решим някои проблеми ", съобщи Чавушоглу.

Той разкри, че по време на срещата на Ибрахим Калън, консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, и Анна-Мария Бура, шеф на дипломатическия кабинет на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, турската страна е показала предложение от шест точки, което включва възобновяване на проучвателните контакти, разискване на ограниченията за създаване на доверие и продължение на военните диалози в границите на НАТО.

„ Трябва да укрепим позитивния дневен ред ", сподели в умозаключение турският министър на външните работи.

Гръцки дипломатически източници са декларирали пред АНА-МПА в коментар на изказванията на Чавушоглу, че „ всяко деяние, което води до нормализиране на връзките ни с Турция е добре пристигнало и Гърция е подготвена да откликне ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР