Турция повиши в неделя специалния потребителски данък върху дизела и

...
Турция повиши в неделя специалния потребителски данък върху дизела и
Коментари Харесай

Горивата в Турция поскъпнаха с 60%

Турция увеличи в неделя специфичния потребителски налог върху дизела и бензина с решение, оповестено в турския държавен вестник. В композиция с покачвания преди този момент Данък добавена стойност това докара до скок от 6 турски лири в цената на горивата, оповестява турската телевизия Халк ТВ.

В следващия ход за подсилване на държавните финанси данъчната ставка за бензина беше увеличена на 7.52 турски лири за литър от 2.52 лири (0.1 долара), а данъкът върху дизеловото гориво се увеличи на 7.05 лири от 2.05 лири преди този момент. Това значи нарастване с до 60%, пресмята Халк ТВ.

Така, литър бензин от 28 лири нарастна на 34 лири, а дизелът от 26 лири - на 32 лири. Цената на автогаза набъбна с 4 лири до 16 лири за литър.

 Турция покачва налози поради възобновяване след трусовете Турция покачва налози поради възобновяване след трусовете

Това е следващото нарастване на горивата след изборите в Турция през май. На 16 май 2023 година междинната цена на бензина беше 19-20 лири за литър.

Скокът на цените на горивата ще аргументи големи загуби за милиони търговци, аграрни производители и компании, които би трябвало да купуват гориво всеки ден.

Стъпката, която има за цел да подкрепи финансирането на признатия спомагателен бюджет за 2023 година на стойност 1.12 трилиона лири (42.2 милиарда долара), може в същото време да подтиква инфлацията, която спадна до 38.21% през юни след 24-годишен най-много от 85.51% предишния октомври, показва Ройтерс.

Инфлацията в Турция спадна до 38.21% през юни

Бюджетният недостиг набъбна до 263.6 милиарда лири през първите пет месеца на годината от 124.6 милиарда лири година по-рано. По-големият недостиг значително се дължи на увеличените разноски преди изборите през май, на които президентът Реджеп Ердоган се кандидатира за трети мандат, както и за възстановителните работи след земетресенията от февруари в Южна Турция, отбелязва още организацията. Земетресенията, при които починаха повече от 50 хиляди души, се чака да костват на Турция общо над 100 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР