Турция поиска от германските власти да ѝ предадат Адил Йоксюз,

...
Турция поиска от германските власти да ѝ предадат Адил Йоксюз,
Коментари Харесай

Турция поиска от Германия да ѝ предаде "ръководителя" на опита за преврат

Турция изиска от немските управляващи да ѝ предадат Адил Йоксюз, обвинен като началник на осуетения опит за прелом преди една година и се търси от Анкара, в това число посредством Интерпол, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу уточни, че Анкара е изпратила дипломатическа нота с това искане във връзка със известията, че Йоксюз се намира в Германия. По думите му турската страна е била известена, че Йоксюз изискал политическо леговище в Германия, а също, че сега живеел в немска провинция. Турските управляващи разполагали със сведения за това къде тъкмо се намира въпросното лице.

Турските медии оповестяват, че Йоксюз е бил видян във Франкфурт и Улм, и е получил позволение за краткотрайно престояване от провинция Баден-Вюртемберг.

Адил Йоксюз е учител по теология и офицер от военновъздушните сили на Турция, само че след пуча бе разжалван задочно.

Смятан е за основен уредник на метежа на 15 юли м.г. Според следствието той бил наместник на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, чието придвижване е наричано от Анкара " Фехтуллахистка терористична организация " или " ФЕТО " и е считано от управляващите за уредник на пуча.

#SONDAKİKA | Türkiye, Almanya`ya Adil Öksüz için nota verdi https://t.co/UBKH2qGr70pic.twitter.com/mWxmiLE9S8
— Posta Gazetesi (@Postacomtr) August 16, 2017

За търсения от турските управляващи офицер се твърди, че бил " имамът " в системата на турските военновъздушни сили, които предходната година бомбардираха Народното събрание като част от опита да бъде свалено държавното управление. На 16 юли предходната година Адил Йоксюз бе задържан и бе изведен пред съда, само че бе пуснат на независимост от съдията. Оттогава се търси от турските управляващи, които са издали заповед за арестуването му.

Сп. " Шпигел " заяви, че представител на немското външно министерство е удостоверил приемането на нотата и че към нея ще се подходи " въз основата на правото и закона ". Попитан дали Йозкюз фактически е в Германия сега, той е дал отговор: " Не зная. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Опит за прелом в Турция (298)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР