Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в

...
Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в
Коментари Харесай

Турция тръгва да прави нови сондажи край Кипър

Турция възнамерява нови изследвания за природен газ и петрол в Източното Средиземноморие, написа турският вестник " Сабах ", съобщи БГНЕС. 
Новите сондажи ще бъдат фокусирани в региони южно от Кипър, откакто до момента са проучвани зони източно, северно и западно от острова. Проучванията са съгласно меморандума за съгласие, подписан сред Анкара и приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Либия, сподели министърът на силата и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.
" Компаниите, на които ще дадем лиценз да вършат изследвания за газ, нефт и създаване на находищата, ще работят в границите на морската пълномощия, изложена в съглашението ", съобщи Дьонмез.
Министърът сподели и, че корабите " Фатих " и " Явуз " към този момент са създали четири сондажа за природен газ и нефт и стартират пети, като активността им е резултат от ролята на Турция като поръчител на Турската република в Северен Кипър.
" Много играчи се пробват да държат Турция и Либия отвън играта в Източното Средиземноморие, само че съглашението с Либия, което дава отговор на интернационалното морско право, подсигурява присъединяване на Турция в проучването на региона за въглеводороди ", твърди Фатих Дьонмез.
Турция постоянно оспорва правото на държавното управление на Кипър да изследва региона за залежи на въглеводороди, като акцентира, че Турската република в Северен Кипър също има права над естествените благосъстояния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР