Турция планира да изгради Истанбулски канал с дължина 45 км,

...
Турция планира да изгради Истанбулски канал с дължина 45 км,
Коментари Харесай

Турция планира да освободи от танкери Босфора с нов мегапроект

Турция възнамерява да построи Истанбулски канал с дължина 45 км, който ще освободи Босфора от мореплаване и ще предотврати екологични произшествия, каквито е имало в предишното, заяви МИА.
Каналът би трябвало да улесни корабоплаването сред Черно море и Мраморно море, като ограничи трафика на танкери през Босфора. Каналът ще бъде построен западно от центъра на града от европейската страна на Истанбул и би трябвало да усили дневния потенциал на 160 кораба, осведоми БГНЕС.
Мурат Курум, министърът на околната среда и урбанизацията на Турция, съобщи, че Истанбулският канал е доста значим план за бъдещето на страната с нейните крайбрежни структури, пристанища и логистични центрове. Той акцентира, че изследванията за евентуалното влияние на плана на околната среда са към привършване и че планът ще бъде изпълнен с най-високо равнище на екологична сензитивност.
Бреговете на Босфора сигурно няма да бъдат наранени от строителството. Неговият исторически, натурален материал ще бъде непокътнат, сподели министърът, като акцентира значимостта на плана както за Турция, по този начин и за света, твърди министърът.
Шест огромни случая са лишили живота на 100 души и са провокирали разлив на 108 000 тона горива в Босфора от 60-те години на предишния век до момента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР