Турция отбеляза 100 години от превръщането си в светска република.

...
Турция отбеляза 100 години от превръщането си в светска република.
Коментари Харесай

Истанбул отбеляза с грандиозен концерт 100-годишнината от основаването на републиката

Турция означи 100 години от превръщането си в световна република. В Истанбул кулминационната точка на тържествата бе огромен концерт. Кметът Екрем Имамоглу сподели, че страната не би трябвало да господства над гражданското общество.

Присъстващите се любуваха на музиката, фойерверките и гала по издигане на националното знаме.

Годишнината бе маркирана с разнообразни начинания в Истанбул, Анкара и другите огромни градове, само че тържествата бяха приглушени предвид на разрушенията от земетресението в югоизточната част на страната и вилнеещата сега война в Близкия изток.
  
" В разбирането на републиката никой субект, нито един сегмент от обществото, не може да господства над другите. По същия метод страната не може да господства над обществото ", съобщи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Много критици на президента Ердоган считат, че той се пробва да подкопае наследството на бащата-основател на светската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Герой от Първата международна война, траял да води война за самостоятелност против окупационните сили, Ататюрк прогласява Турската република на 29 октомври 1923 г. Той подхваща серия от радикални промени, ориентирани към превръщането на мюсюлманската страна в световна народна власт в западен жанр. Ататюрк отстранява халифата, заменя арабската писменост с латиница и дава право на глас на дамите. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР