Турция остава в състава на НАТО, но силно се отдалечи

...
Турция остава в състава на НАТО, но силно се отдалечи
Коментари Харесай

Global Research: Благодарение на Русия Турция може да стане първата изгонена страна от НАТО

Турция остава в състава на НАТО, само че мощно се отдалечи от Алианса през последните години, написа Салман Рафи Шейх в изданието Global Research в разбора си „ Turkey’s ‘NATO Ex-communication’, Excluded From the Atlantic Alliance? Will Ankara Align With Moscow? ”. Според анализатора, това в забележителна степен е обусловено от измененията в Близкия Изток вследствие на сирийския спор. Според Шейх, „ ендшпилът” на сирийската рецесия принуди районните играчи да се дефинират в коя част са на „ геополитическия спектър” и Турция ясно сподели, че не принадлежи към западния лагер под управлението на Съединени американски щати, затова е съдружник на Русия.

Според специалиста, самият факт, че Анкара укрепва връзките си с Москва, в действителност значи, че „ пълновръстен член на НАТО поддържа доста тясно съдействие със страна, която се явява смисъл за съществуването на Алианса от момента на привършване на Студената война”. Това стана допустимо с помощта на „ дейната и фактически антитерористична политика” на Русия, внезапно контрастираща с курса на НАТО, не съумяла да изкорени тероризма в района, и обвиняванията, че основната мощ в пакта (САЩ) се опита да провежда през 2016 година прелом в страна, имаща втората по бройка войска в Алианса.

Шейх напомня, че съветникът по националната сигурност на американския президент Хърбърт Макмастър подреди Турция дружно с Катар като отговорни в разпространяване на екстремистка идеология. Дни преди този момент Макмастър назова Русия „ ревизионистична държава”, посягаща дружно с Китай на съдружниците на Съединени американски щати и опитващи се да подкопаят „ интернационалния ред”, като умножат по нула 17-годишните резултати на Щатите в битката срещу тероризма.

САЩ нервничат, че „ сирийският ендшпил” сближи Русия и Турция, по едно и също време скарвайки Анкара с НАТО. В същото време, с помощта на качествата на Москва да въздейства на кюрдите, Турция престана да се съпротивлява против тяхното присъединяване в сирийско урегулиране, като паралелно стартира с Русия договаряния по отношение на „ отстраняване” на кюрдските Отряди за национална самозащита от граничния сирийски регион Африн, написа анализаторът.

Възможната руско-турска интервенция в Африн може да се трансформира в основаване на поредна „ гореща точка”, а тя е способна да стане „ последният пирон в капака на ковчега” за участието на Турция в НАТО, е убеден Шейх. И без значение че НАТО още нито един път в своята история не е изключвала от състава си някоя страна, никой в този момент не може да каже дали тъкмо Турция ще се окаже първият „ анатемосан” член на Алианса, обобщава специалистът.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР