Турция очаква от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването

...
Турция очаква от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването
Коментари Харесай

Анкара: Очакваме от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването и пропагандата на терористи

Турция чака от Швеция да предотврати набирането на средства, вербуването и пропагандата на терористични групи на своя територия, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

" Приветстваме позитивните стъпки, подхванати от Швеция, само че те към момента не са задоволителни ", сподели той по време на взаимна конференция с висши чиновници на Европейски Съюз и Швеция след интернационална донорска конференция в поддръжка на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия предишния месец.

В отговор на въпрос по отношение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО Чавушоглу съобщи, че Турция няма проблеми с присъединението на Финландия, само че не може да третира двете кандидатки за участие еднообразно, каквото е желанието на НАТО, заяви Анадолската организация.

" Демонстрирахме положителната си воля, в този момент Народното събрание има пълномощието да ратифицира участието им ", сподели Чавушоглу пред кореспонденти дружно с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи и шведския министър на интернационалното съдействие за развиване и външната търговия Йохан Форсел.

Той повтори, че Турция поддържа политиката на отворени порти на НАТО.

Отказвайки се от десетилетията на военно неприсъединяване, Финландия и Швеция публично подадоха молба за присъединение към НАТО през май предходната година.

Въпреки това Турция, която е дълготраен член на НАТО, изиска от двете страни да подхващат съответни дейности против терористични групировки като ПКК и ФЕТО.

През юни Финландия и Швеция подписаха с Турция меморандум за превъзмогване на опасенията на Анкара, свързани със сигурността, и от този момент висши дипломати и чиновници от трите страни организираха редица срещи, с цел да обсъдят осъществяването на тристранното съглашение.

Междувременно през ноември предходната година Швеция одобри антитерористичен закон, надявайки се, че Анкара ще утвърди кандидатурата на Стокхолм за присъединение към алианса на НАТО. Новият закон, който ще влезе в действие на 1 юни, ще разреши на шведските управляващи да преследват лица, които поддържат терористични организации.

В петък Турция съобщи, че ще утвърди процеса на сключване на протокола за участие на Финландия в НАТО в своя парламент.

Донорска конференция

По време на донорската конференция Чавушоглу съобщи, че Турция е била в челните редици на оказващите помощ на страните, които са се нуждаели от такава, и е признателен, че вижда същата взаимност след земетресенията.

От своя страна, комисарят на Европейски Съюз Вархеи съобщи, че събирането на средства ще обезпечи " забележителна помощ " на турските сътрудници и съдружници, които концентрират напъните си върху възобновяване.

Той съобщи, че повече от половината от 7,5 милиарда $, събрани по време на събитието, са набрани от европейските институции и страните - членки на Европейски Съюз.

" Това е и доста мощен политически ангажимент и доста мощен прочувствен ангажимент. Това е знак, че както страната, по този начин и нейните жители постоянно може да се разчита на Европа, а освен когато са в неволя ", добави Вархеи.

Шведският министър Йохан Форсел също означи, че шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз е реагирало неотложно, когато земетресенията удариха Турция на 6 февруари, с цел да помогне за облекчение на ситуацията на потърпевшите.

" Днес видяхме резултата от нашата обща самодейност ", добави той.

Сирия

Относно неотдавнашното " ангажиране " на Турция със сирийския режим Чавушоглу съобщи, че тези старания целят стабилизиране на разкъсваната от война страна и не са равнозначни на " нормализация ".

" Целта на тези старания е да се постави дефинитивно завършек на хаоса, неустойчивостта и вътрешните спорове в Сирия, които не престават към този момент повече от 11 години ", съобщи турският външен министър.

Отбелязвайки, че от началото на войната през 2011 година са стартирани доста платформи и начинания за Сирия, Чавушоглу съобщи, че единственият оживял механизъм е Форматът от Астана.

" Бежанците не могат да се върнат (в Сирия). Терористичната организация ПКК/YPG укрепва позициите си с всеки минал ден, с цел да раздели страната, за жалост заради поддръжката, която им оказват някои от нашите съдружници, изключително Съединени американски щати ", добави той.

Подчертавайки, че хората, живеещи в страната, не престават да страдат при сложни условия, Чавушоглу съобщи, че доста от бежанците, които сега се намират в Турция, желаят да се върнат по лично предпочитание, само че изискванията не са подобаващи.

Изборите в Сирия би трябвало да се проведат в границите на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, сподели той и добави: " Само с политическо решение може да се откри единството на страната. "

Като удостовери поддръжката на Турция за териториалната целокупност на Сирия, Чавушоглу съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да прави разлика сред възобновяване и помощта за локалните поданици и тези, които ще се завърнат.

" Ние знаем, че не може да има възобновяване без дълготраен мир. Не единствено ние, само че и арабските страни към този момент са ангажирани и договарят, с цел да могат мигрантите да се върнат в Сирия.

" По този метод интернационалната общественост би трябвало най-малко да се ангажира с режима, изключително ВКБООН (Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците), посредством интернационалните организации ", сподели той. /БГНЕС

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР