Турция обяви, че е постигнала споразумение със САЩ за Сирия.

...
Турция обяви, че е постигнала споразумение със САЩ за Сирия.
Коментари Харесай

Турция: Споразумяхме се със САЩ за Сирия и Ф-35

Турция разгласи, че е постигнала съглашение със Съединени американски щати за Сирия. Според Анкара се възнамерява оръжията на Сирийските демократични сили да бъдат конфискувани и върнати на Пентагона.

Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу след договарянията във Вашингтон с държавния секретар Майкъл Помпео.

Ердоган към Съединени американски щати: Не сте получавали османски пестник

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде погубен

Тръмп направи опит да озапти Ердоган

„ Моделът за сигурност, плануван за сирийския регион Манбидж, ще бъде осъществен и в други елементи на Сирия, следени от Сирийските демократични сили. Като част от пътната карта за Манбидж, оръжието, доставено за терористите, ще бъде върнато в арсенала на Пентагона. Така ще станат ясни същинските планове на Съединени американски щати – ще бъдат ли фактически изведени от Манбидж отрядите на терористите”, съобщи Чавушоглу.

Той акцентира, че Турция не признава структурата, наречена Сирийски демократични сили, а Анкара смята, че доста от тези формирования са формирани от бойците на сирийския клон на ПКК.

„ Това са терористи. Ние няма да позволим те да държат под своя надзор нито един обитаем пункт в района. В регионите на Сирия, плътно обитаеми с араби, органите на ръководството би трябвало да са образувани от араби, както и силите за сигурност. В същото време там, където преобладават кюрдите, администрацията би трябвало да бъде формирана от кюрди, които не са свързани със сирийския клон на ПКК и отрядите му”, безапелационен е Чавушоглу.

Той добави, че подготовката за реализацията на пътната карта за Манбидж ще отнеме 10 дни, а целият развой по използването ѝ – към половин година или повече.

„ Към този проект са привлечени Багдад и Ербил, приказваме за четиристранно съдействие. Терористите от ПКК са врагове и на Кюрдската районна администрация в Ирак”, уточни Чавушоглу.

Според него е настъпил моментът да се постави точка на неопределените връзки сред Турция и Съединени американски щати, и Сирия е значима стъпка в тази посока. Ще бъде обезпечено и завръщането на хората, наложително напуснали домовете си в Манбидж.

Чавушоглу сподели още, че Анкара не приема опитите за блокиране на доставките на американските изтребители F-35.

„ За Турция е неприемлив езикът на опасността от страна на Конгреса на Съединени американски щати по този въпрос и ние декларирахме, че сходен метод не е градивен. Доставките ще стартират на 21 юни, какъвто беше проектът, няма никакви промени по този въпрос”, счита Чавушоглу.

По време на договарянията във Вашингтон Помпео му е споделил, че ФБР е провело доста съществено следствие на организацията ФЕТО след настояването на Анкара лидерът Фетхуллах Гюлен да бъде екстрадиран от Съединени американски щати.

The PKK-linked YPG will surrender their weapons when pulling out from the northern Syrian city of Manbij as part of a roadmap agreed between Turkey and the US, Turkey’s Foreign Minister Mevlut Cavusoglu says https://t.co/Zjhk7ow08n pic.twitter.com/3Zm26V1uoz
— TRT World Now (@TRTWorldNow) June 5, 2018

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР