Турция обвини днес САЩ, че се опитват да си затворят

...
Турция обвини днес САЩ, че се опитват да си затворят
Коментари Харесай

Турция обвинява САЩ, че си затварят очите за убийството на Кашоги

Турция упрекна през днешния ден Съединени американски щати, че се пробват да си затворят очите за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в Истанбул и дефинира мнения на американския президент Доналд Тръмп по въпроса като " комични ", съобщи Ройтерс. Тръмп съобщи през вчерашния ден, че Съединени американски щати имат намерение да останат " непреклонен сътрудник " на Саудитска Арабия, макар че сподели, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман може да е знаел за проекта за убийството на писалия за " Вашингтон пост " публицист Джамал Кашоги.

" Нашите разследващи служби не престават да вършат оценка на цялата информация, само че е изцяло допустимо престолонаследникът да е знаел за това трагично събитие - може да е знаел, а може и да не е! ", сподели Тръмп.

Коментарът на Тръмп опонира на мнението на Централно разузнавателно управление на САЩ, което счита, че убийството на Кашоги е било осъществено по заповед на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Нуман Куртулмуш, заместник-председател на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърли вчерашното изказване на Тръмп, определяйки го като " комично ".

" Не е допустимо за разследваща организация като Централно разузнавателно управление на САЩ, която знае даже цвета на козината на котката, която се разхожда в градината на саудитското консулство, да не знае кой е дал тази заповед ", сподели Куртулмуш пред държавната телевизия ТРТ Хабер. " Това не е правдоподобно нито за американското, нито за международното публично мнение ", уточни Куртулмуш.

След убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври Турция постоянно повтаря, че заповедта за очистване на журналиста е пристигнала от най-високите равнища на саудитското управление, макар че Анкара не е обвинила непосредствено принц Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия отхвърля, че принцът е наредил убийството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР