Турция обвини Дания за нарушаване на резолюцията на Съвета за

...
Турция обвини Дания за нарушаване на резолюцията на Съвета за
Коментари Харесай

Анкара обвини Копенхаген за нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН


Турция упрекна Дания за нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за битка с терористичната формация „ Ислямска страна ”. Повод за това стана отводът на датските управляващи да предадат нав Турция узбекистанеца Иброхиджмон Аспаров, обвинен за осъществяването на новогодишния атентат в истанбулския клуб.

„ Решението на Дания да отхвърли настояването на Турция за изгонване на Иброхиджмон Аспаров, обвинен за присъединяване в терористичната офанзива в Истанбул на 1 януари 2017 година, е нарушаване на постановленията на Организация на обединените нации за противопоставяне на ИГ, заложени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Тази стъпка е удар против интернационалните старания в битката с тероризма", обявиха през днешния ден от външното министерство на Турция в уеб страницата си. От ведомството означиха още че след приемането на резолюцията Анкара е депортирала повече от пет хиляди души, свързани с тероризма и чака същите ограничения и от други страни. ”

Както напомня БГНЕС, 42-годишният Аспаров, който от години обитава в Дания, беше арестуван през юни 2017 година. Той е обвинен, че е дал няколко огнестрелни оръжия импорт от Киргистан на атентатора, разкрил пукотевица в нощния клуб в Истанбул. Във вторник стана известно, че датската прокуратура няма да съобщи хипотетичния нарушител на Турция и го пусна под стража.

В нощта на 1 януари 2017 година 39 души бяха убити след офанзивата в истанбулския нощен клуб „ Рейна ”. Сред тях бяха 16 чужденци. Отговорност за действието пое „ Ислямска страна ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР