Турция няма да позволи на своя съсед и съюзник в

...
Турция няма да позволи на своя съсед и съюзник в
Коментари Харесай

Министерство на отбраната на Турция: Няма да позволим на Гърция да разшири зоната от шест мили в Егейско море

Турция няма да разреши на своя комшия и съдружник в НАТО Гърция да разшири съществуващите граници на териториалните води в Егейско море. Това съобщи в понеделник ръководителят на министерството на защитата на страната Хулуси Акар на среща с командния състав на военноморските сили, представен от TRT.

„ Няма да позволим разширението на териториалните води от сегашните 6 благи на 12 благи “, сподели Акар, разяснявайки известията за проектите на Гърция да промени морските граници покрай остров Крит.

Ръководителят на турското министерство на защитата отхвърли обвиняванията на Гърция, че Анкара води " неосманистка, ревизионистка и експанзионистична политика ", като акцентира, че страната му е за решение на съществуващите проблеми с Атина посредством разговор.

" Турция не е заплашвала и не заплашва никого, в това число Гърция. Тя е мощен, благонадежден съдружник в НАТО и желаеме всички да знаят това ", сподели още Акар.

Ръководителят на турското министерство на защитата неведнъж е предупреждавал Гърция за следствията от нейната " политика на напрежение " против Анкара и нарушаването на съществуващото статукво в Егейско море.

Поредният кръг на напрежение в връзките сред двете страни породи през септември предходната година, когато се появиха известия за прекачване на бронирани машини на гръцките острови Мидили (Лесбос) и Сисам (Самос). В тази връзка Анкара съобщи, че Атина разполага там военна техника в нарушаване на интернационалните съглашения, по-специално на договорите от Лозана (1923 г.) и Париж (1947 г.).

Турция и Гърция към този момент се оказаха на ръба на въоръжен спор поради статута на противоречивите острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море. Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски благи, само че страната твърди, че има право да ги разшири до 12 морски благи, интернационално приет стандарт. На собствен ред Анкара предизвести Атина, че сходно разширение от страна на Гърция на нейните териториални води би било предлог за оповестяване на война. Турция не признава 10-милната гръцка въздушна зона към островите в Егейско море, като се има поради, че гръцкото въздушно пространство, сходно на териториалните води, е лимитирано до 6 морски благи. В резултат на това турски изтребители постоянно нарушават въздушните граници на прилежаща страна, а Гърция подвига своите самолети, с цел да ги прихване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР