Турция не показа никакви признаци за вдигане на блокадата си

...
Турция не показа никакви признаци за вдигане на блокадата си
Коментари Харесай

Стъпка напред, но без резултати: Швеция и Финландия подновиха преговорите с Турция за НАТО

Турция не сподели никакви признаци за повдигане на блокадата си за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО на среща в четвъртък, съобщи " Политико ".

Представители на трите страни се събраха от ноември.

Швеция дефинира срещата като стъпка напред - без значение от неналичието на съответни резултати.

" Най-важното нещо през днешния ден е, че се събрахме ", сподели договарящият на Швеция Оскар Стенстрьом пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел след диалозите. Страните, добави той, " се договориха за по-нататъшни срещи ".
Докато 28 от 30-те съдружници на НАТО бързо утвърдиха присъединението на Швеция и Финландия към алианса, парламентите на Турция и към момента не са утвърдили кандидатурите им за участие. Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, очертаващ стъпките, които страните ще подхващат, с цел да отговорят на опасенията на Турция по отношение на износа на оръжия и тероризма на срещата на върха на алианса в Мадрид предишното лято, когато водачите на НАТО взеха решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят.

Но макар промени в политиките във Финландия и Швеция, да вземем за пример законопроекти, предопределени да предотвратят присъединяване в, Анкара продължи да блокира участието и да повдига възражения - изключително против Швеция.

Напрежението се задълбочи изключително откакто копие на Корана в Стокхолм покрай турското посолство през януари.
И въпреки да не е ясно какво тъкмо цели Турция с продължаващото блокиране, има спекулации в границите на алианса, че проточилият се развой се дължи частично на вътрешнополитически съображения на президента Реджеп Тайип Ердоган - както и на опит да завоюва въздействие в връзките на Анкара с Вашингтон. Стенстрьом сподели, че Турция признава, че Швеция и Финландия са " подхванали съответни стъпки ", характеризирайки това като " добър знак ".

Краен период за срещата на върха във Вилнюс

Но бавещото се утвърждение подхранва отчаяние в целия алианс.

Сега има възходящи спекулации за това дали Финландия може да се причисли към НАТО

За съдружниците от НАТО основна цел е да получат утвърждението на Турция и Унгария преди идната среща на върха на водачите на алианса, планувана за юли във Вилнюс.

Запитан дали е реалистично Швеция да се причисли към НАТО преди срещата на върха, Стенстрьом отхвърли да се ангажира с график.

" Целта ми като основен договарящ е допустимо най-скоро, схваща се; само че не мога да обещая дата ", сподели той.

В рамките на алианса въпреки всичко има вяра, че Анкара може да подпише след парламентарните и президентските избори в Турция - - само че преди срещата във Вилнюс.

 Ердоган употребява НАТО в акцията си, само че ще му помогне ли Ердоган употребява НАТО в акцията си, само че ще му помогне ли

" Време е всички съдружници да приключат процеса на ратификация и да приветстват Финландия и Швеция като пълноправни членове на алианса преди идната среща на върха на НАТО във Вилнюс ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък.

В изказване след сесията той означи, че страните " се съгласиха, че бързите ратификации както за Финландия, по този начин и за Швеция биха били в полза на всички " и " се съгласиха да продължат съдействието в този формат и да се срещнат още веднъж преди срещата във Вилнюс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР