Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС,

...
Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС,
Коментари Харесай

Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан

Турция не утвърждава тристранната среща сред Армения, Съединени американски щати и Европейски Съюз, планувана за през днешния ден в Брюксел, защото отсъствието на Азербайджан подкопава неутралния метод на района към комплицирани проблеми, евентуално подхранвайки геополитическа борба, съобщи Анадолската организация.

В тристранната среща в Брюксел през днешния ден ще вземат участие председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и арменския министър председател Никол Пашинян.

„ Наша отговорност е да подчертаем ясно, че тристранната среща сред Армения, Европейски Съюз и Съединени американски щати на 5 април ще подкопае неутралния метод, който би трябвало да бъде в основата на решението на комплицираните проблеми на района “, се споделя в изказване на турското външно министерство.

„ Тази самодейност, която изключва Азербайджан, ще проправи пътя Южен Кавказ да се трансформира в зона на геополитическа борба, вместо да служи на мира “, се споделя още в изказването.

Министерството повтори апела си трети страни да вземат поради районните фактори и независимо да ангажират страните в спора.

Според турското външно министерство освобождението от страна на Азербайджан на окупираните му територии след втората Карабахска война през 2020 година и последвалото възобновяване на суверенитета над всички негови земи посредством интервенцията на 19 – 20 септември 2023 година съставлява „ историческа опция “ за дълготраен мир и стабилността в района, написа Българска телеграфна агенция.

„ В миг, когато триумфът на тази историческа опция е толкоз близо, още по-важно е трети страни, изключително настоящи лица отвън района, да възприемат обективен и неутрален метод към процеса и деликатно да заобикалят каквато и да е щета за него “, се споделя в изказването на турското Министерство на външните работи.

Изявлението акцентира уговорката на Турция да извърши своите отговорности в това отношение и да насърчи потреблението на този „ исторически прозорец на опция “ за дълготраен мир сред Азербайджан и Армения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР