Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат

...
Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат
Коментари Харесай

Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора, каза Чавушоглу

Турция не може да попречи на съветски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите. Това сподели външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в петък.

Реакцията му идва, откакто в четвъртък Украйна към Анкара да затвори за съветски военни кораби двата пролива, които са единственият път от Средиземно към Черно море.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо Турция е страната, която управлява придвижването през Босфора и Дарданелите, и има право при положение на война да постанова ограничавания в прекосяването на непознати кораби.

В петък Чавушоглу сподели, че Анкара няма по какъв начин да попречи на съветски кораби да минават през Босфора и Дарданелите. По думите на турския външен министър страната му сега преглежда настояването на Украйна.

Но даже то да бъде утвърдено и Турция да затвори проливите, тя може да спре придвижването на съветски кораби единствено в едната посокоа - от Черно към Средиземно море. Причината съгласно Чавушоглу е, че Турция няма право да пречи на кораби, които желаят да се завърнат в личните си бази - в тази ситуация съветските черноморски бази.

"Ако страните, участващи във войната, изискат да върнат плавателните си съдове в базите си, това би трябвало да им бъде разрешено ", сподели Чавушоглу пред турския вестник Хюриет.

Той добави още, че турски юридически екип към момента преглежда въпроса дали съветската инвазия в Украйна може да бъде "правно дефинирана като война ". По думите му единствено тогава могат да бъдат задействани клаузите на интернационалната спогодба.

По-рано този месец 6 съветски кораба, както и една подводница минаха през Босфора и Дарданелите. Според обяснението на Москва тогава те дойдоха в Черно море за провеждането на учения. С настояването си към Турция да затвори проливите Украйна пробва да избегне точно идването на спомагателни съветски кораби от други води в Черно море.

Рано сутринта в четвъртък, в това число и употребявайки украинските пристанища на Черно и Азовско море. Европейският съюз, Съединени американски щати и НАТО дефинираха съветската военна експанзия като война и

За разлика от съдружниците си в НАТО обаче, към този момент Турция отхвърля да наложи стопански наказания на Русия. Анкара дефинира съветските дейности като "неприемливи " и заяви, че поддържа териториалната целокупност на Украйна, без обаче да дефинира протичащото се като инвазия или война.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР