Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия,

...
Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия,
Коментари Харесай

От Турция: Не можем да поемем повече бежанци!

 Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия, нито от друго място, съобщи министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

В материал във " Financial Times ", озаглавен " Бездействието на Европейски Съюз във връзка с сирийските бежанци е леке върху човешката съвест ", министърът предизвестява, че в случай че не се подхващат ограничения по отношение на Гърция и нейното отношение към бежанците и продължи поддръжката на Европейски Съюз, ще рухне изказванието, че Европейския съюз играе водеща роля по повод отбраната правата на индивида и интернационалното право.

" Отдавна предизвестявам Европейски Съюз да не подценява провокациите, пред които е изправен, в това число повишаването на екстремизма, ксенофобията, ислямофобията и антисемитизма ", акцентира Чавушоглу.

Той напомня, че Турция упорства за приемане на нова система, която да разреши разселването на бежанци от Сирия.

Чавушоглу оприличава обстановката в Идлиб с тази в Газа и съобщи, че за девет години от там са прогонени 3,5 милиона души.

Цената на напъните, които поставя Анкара за сирийските бежанци в Турция възлиза на над 40 милиарда $, съобщи министърът и акцентира: " не можем да продължим да пазиме границите на НАТО и Европа сами ".

По отношение на решението да бъдат отворени границите с България и Гърция за бежанците, Чавушоглу сподели, че Турция в никакъв случай не е била последна дестинация за търсещите леговище.

" Не можем да ги принудим да останат ", безапелационен е министърът и съобщи, че предизвестията до Европейски Съюз по отношение на реакция при несъблюдение на договорката за бежанците не е била призната съществено в Брюксел и последното разселване на поданици на Идлиб е преляло чашата.

Той разкритикува Европейски Съюз, че не реагира уместно по повод дейностите на Гърция по отношение на бежанците.

" Това, което последва, е срам за Европейски Съюз и леке върху човешката съвест. Европейски Съюз и неговите парламентаристи не направиха нищо, с изключение на да следят по какъв начин гръцките сили пръскат сълзотворен газ и стрелят по хората на границата си. Гърция приключи молбите за даване на леговище. Организация на обединените нации се изрече сериозно, само че Европейски Съюз не. Загинаха хора, десетки бяха ранени, а върху европейския авторитет беше сложено огромно леке ", счита Чавушоглу.

Той показва неспособността на Европейски Съюз да " създаде политика, която проектира мира, просперитета и достолепието " за тази страна и упрекна съюза, че не работи " съществено с Турция за постигането на това ".

Чавушоглу подсети, че построяването на замъци няма да спре хората да се борят за живота си и прикани Европейски Съюз да откри обща позиция за справяне с тези проблеми, " в случай че желае да бъде геополитическа мощ ".

Поведението на Евросъюза отчуждава Турция – единствената огромна европейска страна, която към момента се стреми да се причисли към Европейски Съюз.

" Турция, Англия и Европейски Съюз би трябвало да се обединят, с цел да стабилизират общото ни съседство, а Европейски Съюз да форсира процеса на присъединение на Турция ", добави той, представен от " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР