Турция не иска Ирак да се превърне в зона на

...
Турция не иска Ирак да се превърне в зона на
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция не иска Ирак да стане зона на конфронтация на чужди сили

Турция не желае Ирак да се трансформира в зона на борба на задгранични сили, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу на взаимна конференция в Багдад с иракския си сътрудник Мохамед Али ал Хаким, оповестява Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу посочи, че реализира по директива на президента Реджеп Тайип Ердоган визитата си в Ирак в тези сложни за страната дни. Посланието, което желаеме да отправим, е, че Ирак не е самичък и ние ще работим дружно с Ирак за превъзмогване на тези сложни дни, съобщи Чавушоглу.

Турският външен министър акцентира, че убийството на иранския военачалник Касем Солеймани при американски удар в Багдад и нападенията против американски бази в Ирак са довели до съществено напражение в региона.

Чавушоглу уточни, че Ирак не би трябвало да бъде обиден от тези напрежения, провокирани от задгранични сили. Той съобщи, че всеки би трябвало да зачита териториалната целокупност и суверенитета на Ирак.
Чавушоглу обърна внимание, че при сегашната обстановка в региона не би трябвало да се допусне възобновление на ДАЕШ (арабски акроним на " Ислямска страна " ).

Иракският външен министър Мохамед Али ал Хаким посочи от своя страна, че в диалозите с Чавушоглу двамата са подчертали върху нуждата всички страни да зачитат суверенитета на Ирак.
Всяка ескалация в региона ще насърчи терористите, е декларирал Ал Хаким, представен от ДПА.

Иракският външен министър е показал, че е разискал с турския си сътрудник двустранните връзки и е добавил, че Ирак сътрудничи с Турция по въпроса за битката против тероризма, отбелязва Анадолската организация.

Чавушоглу се е срещнал през днешния ден и с иракския президент Бархам Салих и с премиера Адел Абдел Махди.

Ирак е решен да поддържа уравновесени връзки с другите страни, е декларирал Салих на срещата с Чавушоглу, показва ДПА.

Сигурността и ползите на региона са отговорност на всички страни от него, е изтъкнал Абдел Махди, съгласно известие на неговата канцелария. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР