Турция не е допуснала преминаване през проливите Босфор и Дарданели

...
Турция не е допуснала преминаване през проливите Босфор и Дарданели
Коментари Харесай

Мурафети: Турция няма да налага санкции на Русия

Турция не е позволила прекосяване през проливите Босфор и Дарданели на кораби на Русия, които не са регистрирани в черноморския флот, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от частната телевизия НТВ.

Той акцентира, че страната му ще ползва " буквално, транспарантно и без двойни стандарти " Конвенцията от Монтрьо, която регламентира режима за прекосяване през проливите.

По думите му в отговор на постъпило искане за прекосяването на въпросните кораби Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било признато от управлението на Москва.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година разрешава на Турция да ограничи директното прекосяване на военни кораби през проливите по време на война, само че има уговорка, която освобождава от това ограничаване кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Същевременно Чавушоглу даде да се разбере, че страната му не възнамерява да се причисли към глобите против Русия. Той уточни, че Турция е разгледала " една по една " глобите, ориентирани против Русия, и е решила какво влияние биха оказали те върху стопанската система и енергийната й сигурност.

" Ние кардинално не сме взели участие в сходни наказания в общ проект. Не сме склонни да се присъединим и към тези наказания ", сподели министърът в предаване по телевизия Хабертюрк.

Според Чавушоглу глобите по отношение на Москва ще се отразят освен на съветската стопанска система, само че и на Европейски Съюз, страните от Европейски Съюз и други страни.
ТЕМА преди 5 минути 336 преди 50 минути 530 преди 1 час 473
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР