Турция навлиза в период на силни земетресения, заяви водещият турски

...
Турция навлиза в период на силни земетресения, заяви водещият турски
Коментари Харесай

Сеизмолог предупреждава: Турция навлиза в период на съкрушителни земетресения

Турция навлиза в интервал на мощни трусове, съобщи водещият турски сеизмолог Начи Гьорюр, който неведнъж е предупреждавал управляващите за високата възможност от опустошителни трусове в Истанбул, предизвести той пред вестник Hürriyet, представен от.

Турските управляващи възнамеряват да разселят в Истанбул жителите на към 1,5 милиона жилището, ситуирани в несеизмични къщи, съобщи през март Мурат Курум, към този момент някогашен турски министър на градското развиване. Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу разкритикува проектите, като уточни проблеми с пренаселеността на града. Имамоглу по-рано показа проектите на кметството за подготовка за земетресението и съобщи, че то е неизбежно, само че е невероятно да се планува тъкмо по кое време стихията ще удари. Според кметството, при положение на земетресение с магнитуд 7,5, минимум 90 хиляди здания ще се срутят, към 4,5 милиона жители може да се нуждаят от краткотрайно жилище.

" Не се майтапя с това, тъй като е ясно какъв ще бъде идващият интервал. Живеем в подобен стадий, че навлизаме в интервали, когато стартират да се случват мощни трусове ", споделя Гьорюр.

Сеизмологът още веднъж предизвести управляващите за високата възможност от разрушителни трусове в Истанбул.

" Ако желаеме, можем да отидем на полето и да стартираме да приготвяме Истанбул за земетресение. Вече се чудя за какво чакаме?... Истанбул към момента не е изцяло квалифициран за земетресение. По-малко спрямо това, което би трябвало да се направи “, акцентира той.

През април турският президент Реджеп Тайип Ердоган приказва за проекти за основаване на " аварийни " градове по крайбрежията на планувания канал Истанбул за презаселване на рискови от трусове региони.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с период от девет часа в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Трусовете, последвани от стотици вторични земетресения, бяха усетени в 11 провинции на страната и прилежащи страни, в това число Сирия. Над 55 000 души са починали в Турция по последни данни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР