Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна

...
Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна
Коментари Харесай

Турция заплаши да включи Ракка в зоната си на контрол, за да възпре кюрдите

Турция може да предприеме нова огромна войскова интервенция в Северна Сирия, даже да включи в своята зона на надзор градовете Манбидж и Ракка, с цел да не допусне появяването на кюрдска страна в региона. Това декларира пред " Известия " турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му Анкара има подготвеност да провежда нова огромна военна интервенция " при най-малката опасност ".
" В Сирия в този момент протичат отрицателни процеси. Ако това заплаши нашите граници, ще реагираме по същия метод, както при интервенцията " Ефратски щит ", твърди водачът на Турция.

Часове преди публикуването на изявлението, в региона на сирийския град Африн имаше престрелка сред кюрдските Отряди за национална отбрана (YPG) и турските военни. Според армията YPG разкрили огън по подкрепяни от Турция елементи на опозицията покрай града, ситуиран в северозападна Сирия, близо до границата. В резултат военните отвърнал, с цел да защитят бойците, и нападателите били " унищожени/неутрализирани ", предава " Ройтерс ". Телевизия " Хабертюрк " заяви, че престрелката се чувала и оттатък границата с Турция в град Килис.

Турция стои зад арабските детайли на Свободната сирийска войска, която също взе участие в борбата за отвоюването на Ракка от " Ислямска страна " паралелно със Сирийските демократични сили (SDF). Тя обаче смята YPG, подкрепяни от Съединените щати, за отклонение на оповестената за терористична огранизация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Тревога в Русия и Съединени американски щати

В изявлението, обещано на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, той показва страдание, че страни, които са стратегически сътрудници на Анкара, " работят дружно с терористите " от кюрдски организации. Става дума за Съединени американски щати, които образоват и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, с цел да ги употребяват против групировката " Ислямска страна ", написа вестникът.

Изявлението на Ердоган съществено разтревожи Русия и Съединени американски щати. Москва ще постави старания да не допусне огромна война сред Турция и кюрдите, се споделя в материала. Източник на " Известия " от съветския парламент изяснява в друга публикация, че нов спор в Сирия ще е в прорез с съветските ползи и битката с терористите от " Ислямска страна ".

" Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при съвещания на разнообразни нива ще може Анкара да бъде възпряна от недомислени дейности ", прибавя той.
Подобна позиция заема и Вашингтон, показва " Известия ". " От щаба на Централното командване и на обединението против ИД отпред със Съединени американски щати обявиха, че в този момент битката с джихадистката опасност е по-важна от всевъзможни други несъгласия ", прибавя всекидневникът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Сирийската рецесия (1203)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР