Турция може да посредничи в противопоставянето по въпроса със Запорожката

...
Турция може да посредничи в противопоставянето по въпроса със Запорожката
Коментари Харесай

Ердоган предложи на Путин да посредничи за Запорожката АЕЦ

Турция може да посредничи в опълчването по въпроса със Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от съветските войски. Това съобщи в телефонен диалог президентът Реджеп Тайип Ердоган на съветския си сътрудник Владимир Путин, оповестява " Франс прес ".

" Президентът Ердоган съобщи, че Турция може да играе ролята на медиатор за Запорожката АЕЦ, както направи при сделката за зърно ", оповестиха от турското президентство, имайки поради съглашението за експорт на зърно, подписано през юли от Киев и Москва с Организация на обединените нации и Турция като поръчител.

Миналия месец Ердоган предизвести за заплаха от нуклеарна злополука, когато посети Лвов за диалози с украинския си сътрудник Володимир Зеленски.

" Притеснени сме. Не желаеме нов Чернобил ", съобщи турският водач.

Нараства тревогата около най-голямата нуклеарна централа в Европа, която е под съветски надзор.

Вчера Украйна заяви, че е бомбардирала съветска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за муниции.

Екип от 14 души от Международната организация за атомна сила (МААЕ) посети Запорожката АЕЦ, като шефът на организацията Рафаел Гроси съобщи, че физическата целокупност на централата е била нарушена.

Турция, която поддържа другарски връзки както с Москва, по този начин и с Киев, достави на Украйна дронове и отхвърли да се причисли към западните наказания против Русия.

Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган се срещна с Путин в Сочи, където двете страни обещаха да засилят икономическото си съдействие.

По време на днешния телефонен диалог Ердоган и Путин се съгласиха да беседват в допълнение в Самарканд в коридорите на срещата на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие на 15-16 септември, оповестиха от президентството на Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР