Турция може да бъде посредник за разрешаване на кризата в

...
Турция може да бъде посредник за разрешаване на кризата в
Коментари Харесай

Турция се предложи за посредник в кризата със Запорожката АЕ...

Турция може да бъде медиатор за разрешаване на рецесията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съветския президент Владимир Путин в телефонен диалог през уикенда, заяви организация Ройтерс.

 Ройтерс

Двамата водачи са разискали и развиването на украинския експорт на зърно, оповестиха от офиса на турския президент.

Ердоган и Путин са се съгласили да обсъдят в детайли въпроса, когато се срещнат в Самарканд, Узбекистан, за среща на върха на 15-16 септември.

Делегация на МААЕ дойде в ЗАЕЦ, ситуирана в окупирания от Русия град Енерходар в Запорожка област на Украйна, на 1 септември.  Група от 14 експерти, водени от генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси, прекараха няколко часа в оборудването. Според МААЕ група от членовете на екипа ще останат на станцията.

 Ройтерс

От 4 март най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката АЕЦ, беше завладяна от съветските нашественици след борбите в Енерходар.

Гроси показа, че е видял резултатите от обстрела там, в това число „ дупки и следи по постройките “. Той удостовери, че структурите на оборудването са били нарушени на няколко места и даде да се разбере, че това е неприемливо.

ЗАЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е нелегално окупирана от съветските сили от 4 март. Украинските чиновници на централата сега са държани в плен от нахлуващи съветски сили, оповестяват украински медии.

 Ройтерс

Те загатват, че съветските войски са разположили огневи позиции в АЕЦ и постоянно обстрелвали украински градове от тях. Украинската държавна нуклеарна енергийна компания Енергоатом заяви, че съветските военни са сложили бойна техника, в това число муниции, оръжия и експлозиви в турбинната зала на първия реактор на централата.

Енергоатом предизвести на 19 август, че Русия възнамерява да изключи оборудването от електрическата мрежа на Украйна, което ще изключи системата за изстудяване на реактора и може да докара до евентуална нуклеарна злополука.

Предупреждението съвсем се сбъдна, защото ЯЕЦ беше изключена от енергийната мрежа на Украйна на 25 август, преди да бъде включена още веднъж ден по-късно. Три от четирите свързващи електропровода в АЕЦ са били развалени от съветските войски, ситуирани в централата, настояват украински медии.

В момента ЗАЕЦ продължава да създава електрическа енергия за Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР