Турция категорично отхвърли обвиненията в умишлена проява на сексизъм спрямо

...
Турция категорично отхвърли обвиненията в умишлена проява на сексизъм спрямо
Коментари Харесай

Турция обвини протокола на ЕС за гафа с липсващия стол за Урсула фон дер Лайен

Турция изрично отхвърли обвиняванията в умишлена демонстрация на сексизъм по отношение на Урсула фон дер Лайен, откакто протоколният гаф по време на публична среща по-рано през седмицата в Анкара провокира необятни публични и политически реакции.

Председателката на Европейска комисия и сътрудника ѝ Шарл Мишел, който оглявава Европейския съвет бяха признати от турския президент Ердоган за диалози по двустранните връзки във вторник. В залата за диалози обаче имаше единствено два стола - един пред флага на Европейски Съюз и един пред турското знаме, които бяха заети надлежно от Шарл Мишел и Ердоган, а Урсула декор Дер Лайен бе сложена в неловката обстановка да стои права.

Въпреки това тя не приключи присъединяване си в срещата и настоя диалозите да се проведат. В последна сметка председателката на Европейска комисия беше настанена на диван в залата за договаряния. Мнозина изтълкуваха обстановката като предумишлено оскърбление, а италианският министър председател Марио Драги бе първият европейски водач, който изрази обществено възмущението си като назова Ердоган деспот и съобщи намерено, че Фон дер Лайен е била унизена. 

Аферата прерасна в дипломатически спор сред Турция и Италия. Анкара не закъсня с реакцията и изиска Марио Драги да се извини. Италианският дипломат в Турция бе привикан в турското Външно министерство, което изрази несъгласието си с думите на Драги  и насочи искане " да си върне думите обратно ".

" Осъждаме мощно тази изразителност, която няма място в дипломацията. Ако Марио Драги търси деспот, той не вижда по-далеч от историята на Италия, сподели ръководителят на дирекцията по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.

По време на неловката обстановка Фон дер Лайен не съумя да скрие изненадата си от неналичието на обикновено благородство и реагира на побързалите да заемат столовете мъже с жест на отчаяние. Кадри от срещата демонстрират, че в последна сметка  е била настанена на огромен бежов диван, ситуиран обаче надалеч от Шарл Мишел и Ердоган.

Видео и фото фрагменти от договарянията, разкриващи също липса на единение сред двамата водачи на Европейски Съюз провокираха шумна рецензия в обществените медии и обвинявания в дискриминация по пол.

Турция упорства, че са приложени условията за протокол от Европейски Съюз, само че ръководителят на протокола на Съвета на Европейски Съюз отговори, че неговият екип няма достъп по време на подготвителната им инспекция до стаята, където се е случил случаят.

„ Ако стаята за тет-а-тет беше посетена от нас, щяхме да предложим на нашите домакини просто да заменят дивана с кресло за ръководителя на Комисията “, написа Доминик Маро в записка обществено от Съвета на Европейски Съюз. Той добави, че случаят може да е бил провокиран по реда на протокола, открит от контракта за Европейски Съюз.

Смущаващият миг бързо се трансформира в гореща тематика и отвън Брюксел.

Италианският министър председател Марио Драги употребява мощни думи против Ердоган и дефинира отношението към Фон дер Лайен в Анкара като „ неуместно “.

" Бях доста неудовлетворен от унижението, което президентът фон дер Лайен трябваше да понесе ", съобщи Драги по време на конференция в Рим в отговор на въпроси от публицисти.

„ Протоколът, прибавен по време на срещата, е в сходство с интернационалните правила на протокола, както и със световноизвестните турски обичаи в гостоприемството. “, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той настоя, че турските и европейските чиновници, отговарящи за протокола, са провели срещи преди визитата и че е прибавен протокол в сходство с настояванията на Европейски Съюз. Чавушоглу добави още, че се усеща задължен да разпореди отговорността за виновността на Европейски Съюз след обвиняванията против Турция, отправени от „ най-високите равнища на Европейски Съюз “.

На самият Шарл Мишел му лиши доста време, с цел да излезе с публична реакция. Той направи първия си коментар в сряда вечерта, като съобщи, че гафът е резултат от „ строгото пояснение “ на протоколните правила от турска страна.

Той изрази страдание за  подчертано особеното, даже пренебрегващо отношение към президента на Европейската комисия “ и призна, че фотоси от срещата основават усещането, че като че ли е „ апатичен “ към обстановката. „ Нищо не може да бъде по-далеч от истината, нито от надълбоко сдържаните ми усеща в този момента или даже от правилата на почитание, на които държа толкоз доста “, сподели той.  " Докато осъзнавахме обстановката, взехме решение просто да не утежняваме нещата като вършим подиуми ", добави той.

Политическата група на ЕНП, най-голямата в Европейския парламент обаче има друг разбор на обстановката и прикани за пленарен спор за пътуването до Турция.

„ Визитата в Анкара на ръководителите фон дер Лайен и Мишел трябваше да бъде обръщение за неотстъпчивост и единение на европейския метод към Турция “, съобщи ръководителят на групата Манфред Вебер в изказване. „ За страдание, то се трансформира в знак на разцепление, защото президентите не съумяха бъдат дружно, когато беше належащо. Очакваме повече от външната политика на Европа! ", акцентира той.

Ден по-късно, в четвъртък Шарл Мишел даде изявление за белгийската телевизия LN24, в което заяви, че не е отстъпил мястото си на Фон дер Лайен от съображения за равноправието в връзките сред мъжете и дамите, предава ТАСС.

Може би това е било неточност от моя страна, само че такива са възгледите ми за равноправните връзки сред мъжете и дамите, сподели той.

По материали от задграничните медии
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР