Турция избра отново Реджеп Ердоган за президент, а той заяви,

...
Турция избра отново Реджеп Ердоган за президент, а той заяви,
Коментари Харесай

Керемедчиев : Видя се, че Ердоган е победим, но може би след пет години

Турция избра още веднъж Реджеп Ердоган за президент, а той съобщи, че цялата страна е спечелила, че демокрацията е спечелила и че първият приоритет през идващите пет години ще бъде стабилизирането на стопанската система.

Поддръжниците на Ердоган въодушевено посрещнаха резултатите от изборите, улиците бях блокирани от коли, хората слизаха от тях пееха и танцуваха. Настроението беше доста приповдигнато и през централата на Партията на справедливостта и развиването, където хиляди се събраха, с цел да отбележат историческия избор – Турция за първи път избра президентът си на балотаж.

Опонентът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу заяви, че това са били най-нечестните избори през последните години и че са били мобилизирани всички средства на страната против него.

„ Видя се, че Ердоган е победим, само че може би след пет години. Може би това в действителност е последният му мандат, само че в тази обстановка той към момента не може да бъде преборен. В момента до границите на Турция се води война, стопанската система на страната е под доста огромно напрежение. Двата конфликта бяха каква Турция желаят гласоподавателите - президентска република със мощно еднолично ръководство или парламентарна република с доста по-широка народна власт, каквото предложи Кълъчдароглу “, разяснява пред bTV Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи.

“Турците заложиха на познатото, на твърдото, на индивида, който би могъл в тези тежки времена да изведе страната им от тази рецесия. Кълъчдароглу съумя да сплоти шест партии, с цел да направи тaзи сериозна съпротива. Виждаме, че и на втория тур се резервира преднината от единствено 5%. Третият в тази конкуренция не съумя да прелее всичките си гласове към един, те бяха разпределени сред двамата съперници “, съобщи специалистът.В изборния ден Ердоган раздаваше пари на хората пред секциите и играчки на децата.

„ Това е доста присъщо за този вид нрав. Той се изживява като татко на Турция, татко на народа, той дава джобни пари на децата си. Това е жест на внимание “, разяснява Керемедчиев.

„ Ердоган направи съществени имиджови крачки, с цел да покаже на гласоподавателите, че той управлява и желае да вдигне в напредък стопанската система. Той показа преди изборите електромобил, турско произвеждане, първия военен транспортен съд, който е напълно самолетоносач за дронове. Президентът желае да покаже, че Турция продължава да е икономическа и военна мощ, само че би трябвало да го потвърди и след изборите. Икономиката е в доста тежко положение и Ердоган би трябвало да си научи урока - че не би трябвало да се бърка в нея “, счита още някогашният зам.-министър на външните работи.

„ Кълъчдароглу заложи доста повече на нападателния метод, а Ердоган – на обединяването на нацията. Милиони гласоподаватели отвън страната дадоха своите гласове преди започването на изборния ден в Турция в неделя. Турците в Германия поддържаха Ердоган, а у нас турските гласоподаватели заложиха на неговия конкурент “, уточни още той.

„ Турция ще играе доста значима роля в подтекста на войната в Украйна. Ердоган е по-подготвеният водач за започването на договаряния сред Русия и Украйна. Преговорният развой сред двете страни евентуално ще стартира в края на година. Ердоган е нужното зло за европейските водачи – да държат Турция като кандидат-член най-дълго време в историята на договарянията “, счита още Керемедчиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР