Турция иска на граничния пункт Капитан Андреево“ да се осигури

...
Турция иска на граничния пункт Капитан Андреево“ да се осигури
Коментари Харесай

От десетилетия превозвачи се оплакват. Турският посланик иска държавен контрол на границата

Турция желае на граничния пункт „ Капитан Андреево “ да се обезпечи български държавен надзор, с цел да се предотвратят проблемите, които са известни на турските превозвачи и компании експортьори от дълго време. Това сподели турският дипломат в България Айлин Секизкьок

От десетилетия турските превозвачи, експортьори и компании се оплакват от работата на пункта - от дългото очакване, от случаите на корупция . Тези условия са известни в публичното пространство “, споделя тя в отговор на въпрос какви сигнали получават турските управляващи за нередности по границата.

Секизьок вижда решението на казуса в това българската страна да упражнява прецизен надзор на граничните пунктове като „ Капитан Андреево “, както по думите й прави Турция.

„ Бихме се радвали в случай че има обезпечен български държавен надзор на този граничен пункт, с цел да бъдат предотвратени всевъзможни нерегламентирани действия “, споделя тя.
 Били са с двата крайници вътре. Иван Христанов за хората, които отхвърлят схемата на границата  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

По думите на посланика Капитан Андреево – Капъкуле е извънредно основно място и за двете страни, само че и за Европейския съюз. Затова по думите й българското и турското държавно управление имат „ интернационалните отговорности и отговорности по отношение на отбраната на тази верига за доставки “.

„ Това са места, на които държавният суверенитет и надзор, силата на страната и на закона са най-видими. Като страна ние би трябвало да направляваме тези пунктове, с цел да предотвратим противозаконен трафик на хора и артикули. Трябва да контролираш своите граници против всеки опит за нерегламентирано навлизане и в това време да осигуриш умерено и бързо прекосяване на хора и артикули “, споделя още Секизкьок.

Българската страна в лицето на Агенцията за надзор на храните (БАБХ) пое контрола на „ Капитан Андреево “ Тогава държавна лаборатория стартира да прави фитосанитарен надзор на камионите, влизащи от Турция, на граничния пункт "Капитан Андреево “. През последните 10 години тази активност беше осъществявана от частната компания „ Евролаб 2011 “. Според управляващите е генерирала доход

Преди седмица на "Евролаб 2011 ", като се произнесе по три тъжби на компанията в нейна изгода.

Турската посланичка споделя пред 24 часа, че в дните след 20 май е имало голям безпорядък на границата и времето за обработка на един камион от българската страна на границата е станало 170 часа.

„ За нас е без значение дали тази лаборатория е частна, или държавна. Дори в случай че е държавна, за нас е по-добре, по тази причина подкрепихме стъпките на българската страна и към момента нашата поддръжка продължава “, споделя тя за реакцията на турските управляващи след първичната смяна. Тя споделя, че след един месец България е съумяла да оправи обстановката и „ през днешния ден е достигнато доста положително равнище на пропускливост на граничния пункт “, за което Секизкьок показва признателност на управляващите в София.

„ Капъкуле - Капитан Андреево е нашата входна врата към Европа. Ние изнасяме през тази врата артикули за 200 милиарда евро годишно. Това е извънредно значимо за нас. Все още не престават някои проблеми, свързани с процедурите по границата. Нас ни интересува само съответната, бърза и сигурна обработка на камионите ни, в тази тенденция сме подготвени за всевъзможен тип поддръжка “, споделя още турският дипломат в България.

Казусът с граничния пункт „ Капитан Андреево “ стана интернационално прочут, откакто държавното управление в този момент в оставка оповестиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази активност на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз.

Покрай този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на "Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР