Турция, Иран и Ирак призоваха властите в автономния регион на

...
Турция, Иран и Ирак призоваха властите в автономния регион на
Коментари Харесай

Турция, Иран и Ирак заплашиха Иракски Кюрдистан със съвместни контрамерки заради референдума


Турция, Иран и Ирак приканиха управляващите в самостоятелния район на Иракски Кюрдистан да се откажат от проектите си за осъществяване на референдум за самостоятелност, защото това ще докара до „ контрамерки “ от страна на трите страни.

Външните министри на трите страни организираха рядка тристранна среща в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк дни преди допитването на 25 септември.

Анкара и Техеран се тормозят, че референдумът, който няма наложителен темперамент за управляващите в Багдад, може да провокира сепаратистки настроения измежду техните кюрдски малцинства.

По време на срещата трите страни потвърдиха уговорката си да пазят иракската териториална целокупност и да се опълчват на референдума. Това се показва в изказване на тримата дипломати, оповестено от турското министерство на външните работи.

В него се показва също, че тримата са се съгласили да подхващат координирани контрамерки, само че не се дават повече детайлности какви биха могли да бъдат те.

Освен страните от района, срещу допитването за самостоятелност се оповестиха и управляващите в Съединени американски щати, които предизвестиха, че не биха могли да оказват помощ на Иракски Кюрдистан да контракти по-изгодна договорка с Багдад, в случай че референдумът бъде сбъднат. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР