Турция и САЩ решиха да създадат механизми за нормализиране на

...
Турция и САЩ решиха да създадат механизми за нормализиране на
Коментари Харесай

Турция и САЩ се разбраха да нормализират отношенията си

Турция и Съединени американски щати взеха решение да " основат механизми " за нормализиране на връзките сред тях. Това разгласи турският външен министър Мевлют Чавушоглу след седмици на ескалираща антиамериканска изразителност от страна на Анкара, оповестява " Ройтерс ".

Говорейки на взаимна конференция в Анкара с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, Чавушоглу съобщи, че Турция и Съединени американски щати ще проведат друга среща доникъде на март.

Тилърсън се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и имаше " работлив и открит " диалог с него нощес, уточни представителят на Държавния департамент.

Тилърсън съобщи също по този начин, че Съединени американски щати признават законното право на Турция да обезпечи границите си, само че прикани за въздържаност в нейната интервенция в кюрдския анклав Африн в Сирия и да заобикаля дейности, които ще усилят напрежението.

Тилърсън също по този начин коментирал, че Съединени американски щати имат съществени опасения за локалните чиновници в техните дипломатически задачи в Турция и прикани Анкара да освободи американския свещеник и други американци, арестувани в Турция.

Тилърсън дойде на двудневно посещаване в Турция през вчерашния ден.

Чавушоглу акцентира, че Турция ще може да предприеме взаимни стъпки със Съединени американски щати в Сирия, откакто сирийските кюрдски милиции " Отряди за отбрана на народа " изоставен сирийския град Манбидж.

По думите на турския първи посланик, визитата на Тилърсън бележи сериозна точка за бъдещето на връзките сред двете съюзнички в НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР