Турция и Русия постигнаха споразумение за свободна от терористи зона

...
Турция и Русия постигнаха споразумение за свободна от терористи зона
Коментари Харесай

След 6-часови преговори Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

Турция и Русия реализираха съглашение за свободна от терористи зона за сигурност в Северна Сирия , оповестява " Дейли сабах ".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и съветският водач Владимир Путин организираха среща, която продължи 6 часа . Това е осмата среща сред двамата водачи от началото на годината. Те разискаха обстановката в Северна Сирия в подтекста на военната интервенция на турската войска.
 Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, оповестиха кюрдите
Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, оповестиха кюрдите

Напълно изпълняваме изискванията по съглашението за прекъсване на огъня

" Проведохме доста продуктивна среща с нашите съветски сътрудници в Сочи през днешния ден и постигнахме чудесно съглашение ", разгласи почитан турски представител пред медията, поискал анонимност.

" Анкара и Москва се споразумяха да основат свободна от терористи зона за сигурност ", добави той.

На взаимна конференция с Ердоган съветският водач разяснява, че Москва схваща терзанията на Турция за тероризма по южната граница на страната.
 Германия за първи път предложи военна самодейност в Близкия изток – зона за сигурност в Сирия
Германия за първи път предложи военна самодейност в Близкия изток – зона за сигурност в Сирия

Препоръката ми е да създадем интернационално следена зона за сигурност в съдействие с Турция и Русия

" Споделяме тези терзания, тези сепаратистки придвижвания бяха предизвикани неотдавна ", означи Путин. Според него Сирия би трябвало да бъде освободена от непознато военно наличие . Той предизвести, че военните интервенции на Анкара в арабската страна не би трябвало да разрешават на ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) да се възползва от обстановката.

Суверенитетът и териториалната целокупност на Сирия би трябвало да бъдат спазвани от самото начало , уверен Путин. Той упрекна " външни сили в изкуствено ескалиране на напрежение " в Северна Сирия и прикани кюрдите и сирийското държавно управление да стартират диалози. Владимир Путин също по този начин акцентира значимостта за съставяне на конституционна комисия . Първата среща ще се организира на 29-30 октомври в Женева.
 Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия с геноцид
Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия с геноцид

" Спрете тези кланета "

Турция и Русия подписаха меморандум за съгласие за зона за сигурност в Сирия, заяви Ердоган. Той изясни, че от сряда съветски и турски сили взаимно ще патрулират в зона, която ще е 10 километра във вътрешността в Сирия. От мненията на турския водач стана ясно, че сирийските кюрди ще се изтеглят на 30 километра навътре в Сирия в границите на 150 часа, а по-късно взаимен турско-руски патрул ще стартира да работи в зоната.

Ще продължим да работим крепко, с цел да отговорим на терзанията на съветските другари по отношение на обстановката в Сирия, сподели още Ердоган и повтори, че турската интервенция е с цел елиминиране на на терористите от района.
 Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата против кюрдите в Сирия
Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата против кюрдите в Сирия

Ердоган отива за среща с Путин в Сочи

Турция и Русия се съгласиха да не разрешават никакви сепаратистки придвижвания в Сирия, разгласи Ердоган.

Външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че двамата водачи са постигнали единодушие турската интервенция в Сирия да продължи до 32-километра навътре в арабската страна.

Ключовите точки:

Двете страни повториха уговорките си да запазят политическото единение и териториалната целокупност на Сирия и да защитят националната сигурност на Турция;

Те акцентират решимостта си за битка с тероризма във всичките му форми и проявления и разстройване на фракционизъм на сирийската територия;

Запазване на статуквото в региона на интервенцията на Турция, покриващ Тал Абяд и Рас ал Айн, с 32 километра дълбочина навътре в сирийската територия;

От 12,00 часа на обяд на 23 октомври 2019 година съветска военна полиция и сирийски граничари ще влязат на сирийската страна на турско-сирийската граница, отвън региона, където Турция организира интервенция, за улеснение отдръпването на сирийските кюрди и техните оръжия на дълбочина 30 километра от турско-сирийската граница, което би трябвало да бъде приключено до 150 часа. В този миг взаимен руско-турски патрул ще стартира да работи в западната и източната част в региона на интервенцията на Турция на дълбочина 10 километра , като се изключва град Камишли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР