Турция и народът ѝ са изморени, държавата се развали, общественият

...
Турция и народът ѝ са изморени, държавата се развали, общественият
Коментари Харесай

С новата Добра партия влиятелна турска националистка предизвика Ердоган

Турция и народът ѝ са изморени, страната се скапе, публичният ред се разпада. Няма различен излаз с изключение на смяна в политическата атмосфера, " сподели някогашният вътрешен министър Мерал Акшенер на гала в Анкара за основаването на новата ѝ партия.

Акшенер, авторитетна фигура в националистическите среди, подаде документите за учредяването в сряда, заяви по-рано частната турска телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция. Още тогава локални медии писаха, че новата организация ще носи името " Добра партия ", а девизът ѝ ще е " Турция ще бъде добре ". Логото е слънце с осем лъча на фона на синьо небе. Програмата на новата групировка съдържа обещания за завръщане към парламентарната система на ръководство до една година.

Акшенер бе отлъчена от Партията на националистическото деяние (ПНД) поради несъгласието й с политиката в поддръжка на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Лидерът на ПНД Девлет Бахчели поддържа президента Реджеп Тайип Ердоган на референдум на 16 април по серия конституционни промени, измежду които въвеждане на президентска система на ръководство в Турция. Тази система би следвало да влезе в действие след избори през 2019 година

На 61 години тя се счита за авторитетен опозиционен глас в страната. Акшенер намерено агитираше за " не " по време на акцията за референдума макар формалната партийна позиция да се гласоподава с " да ". " Ние поемаме по този път, вие поемате по този път. Пътят - това е турската нация от 80 милиона души, " сподели тя. " Нашите хора ясно декларират, че желаят... ново държавно управление. Имаме очаквания и фантазии. Искаме богата Турция и имаме властта (да го направим). Искаме обективна Турция и имаме и тази власт. Искаме своводна Турция и имаме права. "

Акшенер разгласи, че партията ѝ желае да реформира турското обучение, като удължи междинния престой в учебно заведение на 11 (от 7) години и я трансформира в една от 20-те най-привлекателни страни в областта на висшето обучение, и да върне страната на пътя на демокрацията.

Според Хакан Байракчъ от социологическата организация SONAR Добрата партия може да отнеме до 10 на 100 от вота на ръководещата ПСР, само че и да подрони базата на националистите от ПНД и светската опозиционна Републиканска национална партия на Кемал Кълъчдароглу. За последните няколко седмици петима от всички 550 депутати са се включили към редиците ѝ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (335)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР