Турция и Либия могат да извършват съвместни операции за проучвания

...
Турция и Либия могат да извършват съвместни операции за проучвания
Коментари Харесай

Турция и Либия ще блокират Източносредиземноморския газопровод

Турция и Либия могат да правят взаимни интервенции за изследвания за залежи на газ в Източното Средиземноморие в границите на съглашението за разграничение на морските пространства, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турски вестници.

"Послание за Източното Средиземноморие " - това е заглавието по тематиката на в. "Гюнеш ". "Развалихме им игрите в Източното Средиземноморие ", написа в заглавие в. "Йени шафак ".

Изданията цитират Ердоган, който съобщи нощес пред турската държавна телевизия ТРТ, че съгласно съглашението за морските пространства Турция ще може да прави сондажи в континенталния шелф на Либия с утвърждението на Триполи, както и че въпросното съглашение е подписано в границите на интернационалното право.

С влизането в действие на това ново съглашение сред Турция и Либия ще можем да правим взаимни интервенции в тези извънредни стопански зони. Няма проблем за това, сподели Ердоган.

Други интернационалните сили не могат да правят изследвания в тези региони, без да получат позволение. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да изградят "газова линия ", без преди да получат позволение от Турция, посочи турският президент, представен от в. "Гюнеш ".

Районът, в който Турция и Либия обрисуваха морските си граници в границите на съглашението, не е надалеч от гръцкия о-в Крит.

През ноември турският президент Ердоган и ръководителят на държавното управление на националното единодушие на Либия Файез ал Сарадж подписаха съглашението за разграничение на морските пространства. Двете страни подписаха и съглашение за съдействие в областта на сигурността.

В информация, озаглавена "Ако Либия желае, можем да им изпратим бойци ", в. "Акшам " цитира Ердоган, който пред ТРТ разгласи, че Анкара е подготвена да изпрати свои военни в Либия, в случай че има съответна молба от страна на държавното управление на националното единодушие на страната.

Ако Либия изиска това, Турция ще вземе надлежно решение независимо. Няма да желаеме позволение по този въпрос от никого. Турция е подготвена да оказва на Либия всякаква поддръжка, уточни президентът.

Той посочи, че военното съглашение (т.е. съглашението за сигурността) дава правото на Турция да разполага военни в Либия, в случай че Триполи изиска това и добави, че по този метод няма да бъде нарушено оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, наложено на Либия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР