Турция и Израел дават сигнали за историческа промяна в отношенията

...
Турция и Израел дават сигнали за историческа промяна в отношенията
Коментари Харесай

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турция и Израел дават сигнали за историческа смяна в връзките си след дълги години на обтегната дипломатическа конюнктура. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е на двудневно посещаване в Израел и палестинските територии - първата аудиенция на представител на държавното управление на Анкара от 15 година насам. 

„ Целта на визитата е да се образува и разшири икономическото и гражданско съдействие сред нашите страни и да се употребяват преимуществата на Израел и Турция в районен и световен мащаб, даже по време на пандемията и във времена на политическо напрежение “, сподели израелският външен министър Яир Лапид във връзка визитата на Чавушоглу.

Израел и Турция ще стартират работа по ново съглашение за гражданската авиация. Страните желаят да разширят икономическите си връзки, а енергетиката се обрисува основна област в тяхното съдействие.

In a constructive meeting discussed all aspects of our relations w/FM of.

Emphasized that Palestinian issue can only be resolved through two states to be established in the framework of parameters & conveyed our sensitivities on Al Quds & al-Aqsa Mosque.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu)
През последното десетилетие връзките сред Израел и Турция бяха обтегнати.

След дълги години на дипломатически раздор, страните оповестиха ново начало на връзките си през март 2022 година, когато израелският президент Исак Херцог се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Това беше първото на израелски президент в Турция от 2007 година насам, когато починалият Шимон Перес се обърна към турския парламент. 

Двете страни изгониха посланици през 2018 година и постоянно се критикуват заради израелско-палестинския спор. Различията в позициите им - изключително по въпроса с Палестина - към този момент остават. Въпреки това Херцог и Ердоган оповестиха, че искат да изчистят различията между тях и да работят взаимно.

По време на визитата си в Израел, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, трябва да посети джамията Ал-Акса - третото най-свещено място на исляма и сцена на многократни конфликти сред палестинци и израелска полиция по време на свещения месец Рамадан. Той съобщи, че се надява нормализирането на връзките сред Турция и Израел ще имат позитивно влияние върху мирното разрешаване на спора, а Турция е подготвена да поеме отговорност за продължение на разговора.

Мирните договаряния сред Израел и палестинците, за които посредничи Съединени американски щати, бяха насочени към основаването на самостоятелна палестинска страна в Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа. Тези договаряния обаче се провалиха през 2014 г. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР