Турция и Европейският съюз ще подпишат споразумение за изграждането на

...
Турция и Европейският съюз ще подпишат споразумение за изграждането на
Коментари Харесай

Високоскоростна ЖП линия ще свърза България и Истанбул

Турция и Европейският съюз ще подпишат съглашение за построяването на сектор от плана за високоскоростна железопътна линия от границата с България до Истанбул.

Брюксел взе участие във финансирането на плана с 275 млн. евро.

Подписи под съглашението ще сложат турският министър на превоза и инфраструктурата Джахит Турхан и ръководителя на делегацията на Европейски Съюз в Турция Кристиан Бергер, предава Българска телеграфна агенция.

Проектът се реализира по програмата на Европейски Съюз за трансгранично съдействие на инструмента IPA. Участъкът, визиран в съглашението, което следва да бъде подписано, е от Капъкуле до град Черкезкьой в окръг Текирдаг.

Проектът за железопътна линия от границата с България до Истанбул е разграничен на три сектора. Изграждането на сектора от Капъкуле до Черкезкьой с дължина 155 км ще бъде финансиран взаимно от Турция и Европейски Съюз. Европейският съюз дава средства в размер на 275 милиона евро. Другите сектори, които са с дължина 76 км, ще бъдат поети от турския бюджет.

Предвижда се в границите на плана да бъде построена жп линия за транспорт на хора и товари, която ще разрешава на влаковете да се движат със скорост от 200 км/ч.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР