Турция и Европейският съюз се срещат днес на високо равнище

...
Турция и Европейският съюз се срещат днес на високо равнище
Коментари Харесай

Хюриет: Срещата във Варна ще бъде изпитание

Турция и Европейският съюз се срещат през днешния ден на високо ниво в българския пристанищен град Варна за тежки диалози измежду продължителни разлики сред двете по набор от комплицирани въпроси, свързани и с извънредно забавения развой на асоцииране на Турция със Съюза и с районните политики в Източното Средиземноморие и Сирия. Това показва в разбор преди срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна турското издание " Хюриет Дейли Нюз ". 

Президентът Ердоган води огромна делегация в България, която включва турския външен министър и министъра на страната по европейските въпроси, за диалог с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, продължава изданието. Домакин ще бъде министър председателят на България, която е сегашна преседателка на Света на Европейски Съюз, Бойко Борисов, добавя изданието. 

Това ще бъде първата среща на толкоз високо ниво от май 2017 година насам, разяснява " Хюриет ".

Срещата се организира на фона на напрежение поради ситуацията към Кипър, до момента в който немският канцлер Ангела Меркел осъжда интервенцията на Турция в Африн и до момента в който Ердоган упреква Европейските водачи, че не са изпълнили обещанията си, дадени на Турция, написа още " Хюриет ", представен от организация Фокус. 

Известен е фактът, че сред Европейски Съюз и Турция има редица съществени проблеми, само че също по този начин е реалност, че и двете страни към момента имат очаквания и упования една от друга, продължава изданието. 

Анкара желае Брюксел да извърши изискванията на съглашението за мигрантите. Според нея, Турция трябваше да поддържа контрола (в съдействие с Гърция) за потока от мигранти, чийто брой се е нараснал, защото гражданската война в Сирия се е влошила. В подмяна на това Европейски Съюз трябваше да разпредели тежестта на повече от 3 млн. сирийски бежанци в Турция, да възобнови договарянията за участието на Турция в Европейски Съюз, да либерализира шенгенския визов режим.

Три месеца след съглашението по отношение на бежанския прилив сред Турция и Европейски Съюз, на 15 юли 2016 година, в Турция се организира боен прелом. Много турски жители, упрекнати, че са свързани с противозаконната мрежа на Фетулах Гюлен, желаеха леговище в няколко страни от Европейски Съюз, най-вече в Германия. Стотици от тях са военни офицери, които служеха в дипломатическите мисии на Турция в Европа. Ердоган няколко пъти упрекна Европейски Съюз, че не показва нужната взаимност против военния прелом и пази обвинените от преврата.

В същото време турското държавно управление желае взаимност против тероризма, изключително против оповестената за противозаконна в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните филиали. По отношение на финансовата помощ за бежанците, Ердоган желае 3 милиарда евро да бъдат предоставени на турското държавно управление, без да е належащо то да показва планове, защото Турция е подкрепяла бежанци посредством свои лични планове през последните шест до седем години.

Анкара подозира, че Европейски Съюз блокира Турция, с цел да удължи контрола си за възможен бежански поток за допустимо най-дълго време.

" Европейските водачи не желаят да бъдат възприемани от гласоподавателите, все едно вършат отстъпки на Ердоган, който от своя страна желае да покаже на своите гласоподаватели, че е предиздвикал европейците да одобряват изискванията му с постоянството си ", написа още " Хюриет ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР