Турция и Египет се споразумяха около 1000 пациенти с онкологични

...
Турция и Египет се споразумяха около 1000 пациенти с онкологични
Коментари Харесай

Турция се е договорила с Египет да приема пациенти с рак от Газа за лечение

Турция и Египет се споразумяха към 1000 пациенти с онкологични болести и други ранени цивилни, нуждаещи се от незабавна помощ в Газа, да бъдат изпратени в Турция за лекуване, сподели през днешния ден турският здравен министър Фахреттин Коджа, представен от Ройтерс. Той добави, че сега се възнамерява преместването им.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 886
Коджа сподели в четвъртък, че Анкара е подготвена да одобри онкоболни от „ Болницата за турско-палестинско другарство “ в Газа – единствената онкологична болница в анклава, която спря работа, откакто горивото тази седмица.

Днес Коджа заяви, че през вчерашния ден е провел телефонен диалог със своя египетски сътрудник, с цел да обсъдят въпроса.

„ Нашите старания не престават за съвсем 1000 пациенти, изключително пациенти с рак, които са били лекувани в „ Болницата за турско-палестинско другарство “ в Газа, която трябваше да спре активността си, и за ранени лица, за които сме били авансово известени и които се нуждаят от незабавна помощ, с цел да бъдат отведени в Египет през граничния пункт „ Рафах “, написа Коджа в обществената мрежа Екс. 

„ След това се възнамерява онкоболните и пациентите със незабавни потребности да бъдат преместени у нас със самолети за незабавна помощ и болнични кораби “ добави той.

Във вторник Обединените арабски емирства обявиха, че възнамеряват да лекуват 1000 палестински деца от Газа, без да споделят по какъв начин възнамеряват да изведат пациентите от анклава.

Досега Турция е изпратила повече от 200 тона филантропична помощ и екип от медици в Египет за жителите на Газа, а също по този начин предлага да сътвори полева болница покрай граничния пункт " Рафах ". Анкара изрично осъди израелските набези против Газа, осъществени в отговор на дейностите на палестинската войнствена формация " Хамас " на 7 октомври и прикани за преустановяване на огъня. 

Израел стегна блокадата си и бомбардира Газа близо четири седмици в отговор на нападението на 7 октомври от ислямистката формация „ Хамас “, която съгласно израелските управляващи е умъртвила 1400 души.

Коджа сподели още, че Египет е дал позволение два турски кораба, които сега са в Турция и транспортират коли за спешна помощ и материали за полева болница за жителите на Газа, да влязат в египетски пристанища, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР