Турция и България ще работят да спрат трафика на мигранти,

...
Турция и България ще работят да спрат трафика на мигранти,
Коментари Харесай

Турция и България са решени да спрат трафика на мигранти

Турция и България ще работят да спрат трафика на мигранти, даде обещание турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, предава БГНЕС.

" От дълго време работим дружно, изключително по въпросите на трафика на мигранти, контрабандата на опиати и сигурността на границите, с цел да спрем и предотвратим миграционния поток ", съобщи Сойлу на конференция с българския си сътрудник Иван Демерджиев в Истанбул.

Той изясни, че с българския си сътрудник са се събрали, с цел да приведат в деяние решенията, взети на срещата сред турския президент Реджеп Ердоган и българския му сътрудник Румен Радев в Истанбул на 9 декември.



Същата седмица влезе в деяние споделеният механизъм, основан сред двете страни, който планува доста ограничения за общата им граница, в това число софтуерни трансформации и увеличение на потенциала на граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли.

" В това отношение имаме настоящо съглашение за продан на информация ", съобщи Сойлу.

Той разкри, че двете страни са договорили условия за довеждане докрай на съглашение за взаимно образование на силите за сигурност и добави, че по граничния маршрут с България са издигнати оптични кули, като турската страна стартира работа по нова физическа система на границата.

" Както Ердоган се изрази на срещите, Капъкуле е втората по величина врата в света във връзка с прекосяванията и търговията. Чрез нея се усилват производството и износът на Турция, а граничният пункт, както и комерсиалните преноси на Капъкуле, са жизненоважни както за нас, по този начин и за България ", означи Сойлу.

По-нататък той благодари на Демерджиев за напъните му за изгонване на нарушители в Турция, визирайки последното решение на български съд от началото на седмицата за връщането на Мустафа Левент Гьокташ, някогашен боец, забъркан в ликвидиране от 2002 година

От своя страна Демерджиев благодари на Сойлу за оказаната " огромна поддръжка " на България в битката ѝ за преодоляване на " мигрантския напън " и съобщи, че Европейският съюз също прави оценка високо това съдействие, защото двете страни пазят външните граници на Европейски Съюз.



" Убеден съм, че Европейски Съюз ще предприеме стъпки за по-нататъшна поддръжка на тези огромни старания на двете страни ", сподели той.

Демерджиев добави, че страните възнамеряват също по този начин да изградят железопътна линия и автомагистрала за възстановяване на превоза сред Капъкуле и Хамзабейли.

" Освен това обсъдихме съответните стъпки, които ще предприемем против терористичните организации, настоящи и от двете страни. Сътрудничеството в битката против терористичните групи ще продължи ", съобщи Демерджиев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР