Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в

...
Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в
Коментари Харесай

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция да не си прави труда


Турция гледа позитивно на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, само че не поддържа тази на Швеция. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

" Швеция не би трябвало да си прави труда да пробва в този миг. Няма да кажем " да " на кандидатурата им за НАТО, до момента в който разрешават изгарянето на Корана ", отсече той в тирада пред депутатите от Партията на справедливостта и развиването в Народното събрание.

В неделя Ердоган загатна, че Анкара може да се съгласи Финландия да се причисли към НАТО преди Швеция.

Ден по-късно сходна поръчка направи и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В момента процесът по утвърждение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединението на двете страни към НАТО е належащо утвърждението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган сподели, че Швеция не би трябвало да чака поддръжката на Турция за нейното участие в НАТО след митинга край турското посолство в Стокхолм през уикенда, в това число изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия аплайваха предходната година за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт, откакто Русия нахлу в Украйна, и в този момент се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с съпротива от Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи. В следствие Анкара отдръпна възражението си при изискване, че двете скандинавски страни се съобразят с настояванията й.

По-рано Финландия загатна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срутва на връзките сред Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто отдръпна това си изказване и вместо това съобщи, че ще се резервира позицията за обща кандидатура с Швеция и въпреки всичко посочи, че е допустимо делене, в случай че Швеция получи непрестанен отвод от Турция за влизане в блока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР