Турция е задължена да уведоми Европейската комисия за субсидиите, които

...
Турция е задължена да уведоми Европейската комисия за субсидиите, които
Коментари Харесай

Гръцки евродепутат пита Брюксел за евентуална турска държавна помощ за "Фолксваген"

Турция е задължена да уведоми Европейската комисия за дотациите, които има желание да даде, според с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. Това споделя заместник-председателqt на Европейската комисия Маргрете Вестагер в отговор на въпрос на гръцкия евродепутат Мария Спираки по отношение на желанието на турското държавно управление да субсидира инвестиция от 1 милиард евро на автомобилния производител " Фолксваген " в Турция, оповестява гръцката телевизия " Скай ", представена от Българска телеграфна агенция.

Както отбелязва Вестагер, от една страна Еврокомисията не е осведомена от Турция за възможни дотации, които има желание да отпусне на " Фолксваген ", а въпреки това към момента не е доказано решението на " Фолксваген " да построи цех в Турция. Затова " службите на Комисията ще се стремят първо да открият действителните условия и, в случай че възникне нужда, ще изискат спомагателни сведения по тематиката от турските си сътрудници ", добавя заместник-председателят на Европейската комисия.

Тя акцентира, че през декември 2016 година Комисията е одобрила предложение за актуализиране на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция. С измененията ще се актуализират и наредбите за държавната помощ. На този стадий обаче съответните подготвителни действия са отсрочени, тъй като Европейският съвет на 18 юни 2019 година реши, че в сегашния миг не се плануват по-нататъшни дейности за актуализиране на митническия съюз.

Във въпроса си Спираки декларира, че субсидирането на европейски вложения от държавни управления на трети страни всъщност основава нелоялна конкуренция с предприятията на европейска територия и с работните места в Европейски Съюз.

Специално когато става въпрос за страни, които се намират в развой на присъединение и в изискванията на митнически съюз, както е казусът на Турция, евродепутатът твърди, че въпросът се нуждае от изследване от страна на Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР