Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския

...
Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския
Коментари Харесай

Министър Богданов: Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

Турция е измежду водещите търговско-икономически сътрудници на България отвън Европейския съюз, а турските компании са измежду най-големите вложители в страната ни. За 2022 година стокообменът е рекорден и надвишава 7.3 милиарда евро. Това е 40% растеж по отношение на 2021 година

Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов при откриването на Българо- турски бизнес конгрес, който се организира в Банско, с присъединяване на над 250 компании от двете страни.

По време на формалното разкриване посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок посочи положителните връзки сред двете страни изключително в областта на сигурността, енергетиката, търговията и вложенията.

Министър Богданов акцентира, че турските компании в България към този момент са над 2200, като ползата им за вложения у нас нараства доста. По думите му това се удостоверява и от оповестеното преди дни желание на турска компания, да влага нови 50 млн. евро в рационализация и уголемение на производството си в Шумен.

" Алкомет “ АД ще влага средствата в нови здания, машини и уреди през тази година.

Компанията се утвърди в производството на елементи за автомобилния бранш, като с тази инвестиция тя ще стартира да създава и за авиационната промишленост.

" Гордеем се, че България пораства във веригата на доставки, в това което произвеждаме.Компаниите внедряват все по-иновативни решения и покачват своята успеваемост и по този начин конкурентоспособността на българската стопанска система “, разяснява икономическият министър.

Министър Богданов уточни, че в границите на вчерашния ден е провел и телефонен диалог с министъра на търговията на Република Турция Юмер Болат. По думите му двамата са разискали активизиране на двустранните търговско-икономически връзки и какви ограничения биха могли да се подхващат от държавното управление, с цел да се облекчи трафикът при прекосяване през граничните контролно-пропускателни пунктове сред двете страни.

Форумът се организира за повторно и се провежда от Българо-турската търговско- индустриална камара. Акцент на тазгодишния конгрес са автомобилна промишленост, произвеждане, опазване на здравето, строителство, енергетика мебели, IT и аутсорсинг, консултантски и туристически услуги.

Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки сред представителите на бизнеса, обезпечаване на благоприятни условия за обмяна на опит, хрумвания, експертиза, както и откриване на нови благоприятни условия за партньорства и развиване в страната и района.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР