Турция е поискала от Израел да свали металодетекторите, поставени в

...
Турция е поискала от Израел да свали металодетекторите, поставени в
Коментари Харесай

Турция настоява Израел да отстрани металодетекторите край джамията Ал Акса

Турция е поискала от Израел да смъкна металодетекторите, сложени в региона на джамията Ал Акса на Храмовия рид в Ерусалим, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на новия представител на турското държавно управление Бекир Боздаг.

" Израелското държавно управление би трябвало да почита свещения и исторически статут на Ерусалим и на Ал Акса. Те би трябвало да отстранят металодетекторите и да анулират всички ограничавания за мюсюлманите, които идват да изповядват вярата си ", сподели Боздаг след съвещание на турското държавно управление.

Той добави, че дейностите на Израел са " неприемливи " и съставляват нарушаване на човешките права. Боздаг прикани международните сили да заемат единна позиция в отговор.

От 14 юли, когато трима въоръжени палестинци убиха двама израелски военни в региона на мюсюлманските светини в Ерусалим, палестинско-израелските връзки внезапно се утежниха. През последните дни в Източен Ерусалим и в други елементи на Западния бряг на река Йордан избухнаха всеобщи конфликти сред израелските органи на реда и палестинците, протестиращи против въвеждането на спомагателни ограничения за сигурност в региона на Храмовия рид. Особено неодобрение провокира слагането на металодетектори за инспекция на влизащите в Храмовия рид, където е джамията Ал Акса.

Използвани са материали на Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР