Турция е отправила питане до Газпром за отлагане на плащанията

...
Турция е отправила питане до Газпром за отлагане на плащанията
Коментари Харесай

Турция моли Газпром за отсрочка на плащанията за газа?

Турция е отправила запитване до " Газпром " за отсрочване на заплащанията си за съветския газ, споделя в изявление за задгранична медия турският министърът на финансите Нуреддин Небати, заяви РБК. По думите на министъра, Анкара договаря и за отстъпки при цената на природния газ, който купува от " Газпром " в огромни размери.

Небати отбелязва в тази връзка, че чака " положителни вести ".

От РБК допълват, че са отправили питане до " Газпром " за потвърждаване на посочената информация.

В началото на август съветският вицепремиер Александър Новак разгласи, че президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, след диалози в Сочи, са се договорили за отчасти заплащане доставките на съветски газ в рубли.

А в средата на септември Путин на среща с Ердоган в Самарканд съобщи, че Турция ще заплаща 25% от доставките на газ в рубли.

В началото на октомври пък Bloomberg, базирайки се на турски публични лица, заяви, че Турция се надява да отсрочи част от заплащанията за съветския газ до 2024 година, с цел да смекчи икономическите вреди от високите цени на енергоносителите. Според данните на организацията оттогава, турската държавна компания Botas към момента не беше подала публична молба към " Газпром " по този мотив.

Малко по-късно обаче, РИА Новости заяви, базирайки се на източник в Анкара, че двете страни са обсъждали не отсрочване на заплащанията, а цената на газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР