Турция е невярно представена като участник в мигрантската криза на

...
Турция е невярно представена като участник в мигрантската криза на
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция няма принос за мигрантската криза в Беларус

Турция е погрешно показана като участник в мигрантската рецесия на границата сред Полша и Беларус, сподели пред полския си сътрудник турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
В телефонен диалог турският и полският външни министри разискаха мигрантската рецесия на границата сред Полша и Беларус, заяви порталът ANwes.

Според турски дипломатически източници, Чавушоглу е споделил на Збигнев Рау, че се вършат опити Турция да бъде показана като част от казуса, до момента в който в реалност тя не е забъркана в този въпрос.

Той изрази съжалението си за " неоснователните обвинявания против Турция и Turkish Airlines (THY) " и добави, че Анкара отхвърля тези изказвания.

БГНЕС напомня, че Националният авиопревозвач на Турция Turkish Airlines отхвърли обвиняванията, че е взел участие в превозването на незаконни мигранти в Беларус.

Няколко национални и задгранични медии оповестиха, че с автобуси на Turkish Airlines в Беларус незаконно са били докарани мигранти.

„ Нашата корпорация съблюдава всички условия по сигурността и извършва интервенциите си в съдействие с интернационалните управляващи по време на полетите по целия свят. Информацията в средствата за всеобща информация не дава отговор на истината ”, съобщи представител на самолетната компания.

В няколко западни медии по-рано се появиха известия, че Европейски Съюз може да вкара наказания против Turkish Airlines поради „ транспортиране на незаконни мигранти ” в Беларус.

Турският външен министър подсети на своя полски сътрудник, че обществеността би трябвало да бъде съответно осведомена, когато става дума за сходни изказвания, и предложения механически екипи от Полша да дойдат в Турция.

Полша и Европейският съюз упрекнаха белоруския президент Александър Лукашенко, че се пробва да отвърне на глобите на Европейски Съюз, като съзнателно приема в страната и изпраща мигранти към полската граница.

Държавите от Европейски Съюз, граничещи с Беларус – Литва, Латвия и Полша, регистрират от август трагичен скок в броя на противозаконните прекосявания.

НАТО и Европейски Съюз считат, че методът на Беларус към мигрантите е изпитание за дестабилизиране и подкопаване на сигурността в блока посредством невоенни средства.

Според последните данни на Европейски Съюз, до момента през тази година 7 935 души са се пробвали да влязат в блока през границата Беларус-ЕС, което е внезапно нарастване спрямо едвам 150човека предходната година.

По-рано през днешния ден немският външен министър Хайко Маас предизвести, че „ никой не може да се измъкне от отговорност, в случай че взе участие в мрежа за превозване на незаконни мигранти - това е сигнал към директните страни, страните на генезис на мигрантите и самолетните компании, които транспортират мигранти до Беларус ".

Той означи, че Европейски Съюз няма режим на наказания против самолетните компании, само че обособени държави-членки на блока могат да забранят на полети да кацат на техните летища. Европейски Съюз към този момент е предизвестил " всички самолетни компании " да не вземат участие в превозването на бежанци до Беларус и за обвързваните с това ограничаващи ограничения.

„ Европейски Съюз ще разшири и затегне глобите против режима на Лукашенко. Ще вземем решение по тях в понеделник (15 ноември). Лицата и фирмите, участващи в насочването на незаконни мигранти, ще бъдат подложени на наказания, и то навсякъде ", увери немският външен министър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР