Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, за

...
Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, за
Коментари Харесай

Турция обяви, че е изпълнила всички условия за безвизов режим с ЕС

Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, с цел да получи правото на безвизово пътешестване в блока и е предала нужните документи, съобщи представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Той означи, че договарянето на безвизово пътешестване през 2018 година ще даде нов подтик на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Външният министър Мевлют Чавушоглу, представен от " Хюриет ", съобщи, че " топката в този момент е в полето на Европейски Съюз ". Министърът по европейските въпроси Омер Челик означи, че Турция ще съобщи документите си на Европейската комисия " през днешния ден или на следващия ден ".

Чавушоглу разяснява, че Европейски Съюз желае да поддържа връзки, макар проблемите на Анкара с отварянето на нови глави от договарянията за присъединение към Европейски Съюз. " Полезно е да продължим съдействието си по въпроси като подобряването на митническия съюз, визовата либерализация, сигурността, миграцията и други тематики ", добави той.

По-рано в изявление за в. " Ди Велт " българският министър на външните работи Екатерина Захариева означи, че през последните няколко седмици е получила сигнали от Анкара, че и оставащите пет от общо 72 условия за безвизов режим, ще бъдат изпълнени, като в това число ще бъде променено и оспорваното антитерористично законодателство.

Друг основен миг е реформирането на законите за отбрана на персоналните данни, отбелязва EUobserver.

На концепцията а унищожаване на визите за турски жители бе даден подтик при започване на 2016 година като част от по-широката договорка с Анкара за прекъсване на притока на сирийски бежанци в Гърция. Според първичния проект визите трябваше да бъдат анулирани до края на 2016 година, само че проваленият опит за боен прелом през юли промени графика. В резултат от чистката десетки хиляди хора бяха задържани и уволнени. Въпросът докара до раздор в връзките сред Европейски Съюз и Анкара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР