Турция е готова при необходимост да предаде делото за убийството

...
Турция е готова при необходимост да предаде делото за убийството
Коментари Харесай

Турция е готова да предаде делото Хашоги на международни институции

Турция е подготвена при нужда да съобщи делото за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги за разглеждане от интернационалните институции. Това е декларирал през днешния ден министърът на правораздаването на Турция Абдулхамит Гюл, представен от ТАСС, която се базира на телевизия "Хабер тюрк ".

"Ние сме провели както техническа, по този начин и юридическа подготовка. Така че при съществуване на надлежно решение, делото ще бъде предадено на интернационалните правосъдни институции. Това е грубо ликвидиране, което би трябвало да бъде разкрито, без никога да се вършат опити за замитане на делото ", е споделил министърът. Той е добавил, че Рияд "трябва да работи градивно, само че Анкара не вижда такова държание от негова страна ".

Гюл е подлагал на критика позицията на саудитските управляващи по въпроса за съдействието с Турция в следствието и предаването на Анкара на обвинените жители на кралството. "Ние още веднъж и настоятелно слагаме пред саудитската страна въпроса за предаването им.

Ако желаете да бъде изяснено всичко по това дело, би трябвало да има съдействие. Засега на турските претенции отговорът е безмълвие от саудитска страна ", е споделил турският министър. Той е споделил още, че Турция "ще се опита да реализира /предаването на обвинените саудитци/ благодарение на интернационалната общественост. "

На 5 декември турски съд издаде заповед за арест на някогашния заместник-ръководител на службата за външно разузнаване на Саудитска Арабия военачалник Ахмед ал Асири и на някогашния консултант на саудитския престолонаследник Сауд ал Кахтани, които са обвинени за съпричастност към убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

По информация на вестник "Йени шафак " истанбулският криминален съд в края на ноември е издал задочна заповед за арест на 15 саудитци, упрекнати за убийството на Хашоги и Анкара е отправила към Рияд искане за екстрадицията им.

В същото време министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр сподели в неделя, че страната му "няма да предава на Турция свои жители ", само че и че "няма да крие нищо ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР