Турция е готова да разгледа възможността за изпращане на турски

...
Турция е готова да разгледа възможността за изпращане на турски
Коментари Харесай

Турция: Готови сме да пратим военни в Либия

Турция е подготвена да прегледа опцията за изпращане на турски военни в Либия, в случай че сходна молба бъде отправена от Правителството на националното единодушие в Триполи. Това съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Ердоган на конференция в Тунис.
"Ние в никакъв случай не сме се намирали в друга страна без покана от страна на управляващите на тази страна. Ако дойде сходна покана, то ние ще я разгледаме ", съобщи турският президент, който дойде през днешния ден на изненадващо посещаване в Тунис.
Ердоган съобщи още, че сега в Либия се намират минимум две хиляди бойци на частната съветска военна компания "Вагнер ". По думите на Ердоган в Либия участват също бойци от Судан, чиято бройка надвишава 5 хиляди души.
Ръководителят на държавното управление на националното единодушие в Либия Файез ел Сарадж удостовери на 23 декември, че е изискал от Турция военна помощ. Подписаното през ноември турско-либийско съглашение за съдействие във военната сфера планува благоприятни условия за доставка на техника, съоръжение и въоръжение за потребление при наземни, морски и въздушни интервенции.
В Либия сега редом съществуват два органа на изпълнителната власт: интернационално приетото Правителство на националното единодушие на Сарадж и краткотрайният кабинет на Абдулла Абдуррахман ат Тани, настоящ в Източна Либия взаимно с Народното събрание и поддържан от Либийската национална войска на маршал Халифа Хафтар.
На 12 декември Хафтар разгласи, че неговите сили стартират "решаващата борба за столицата ". Командването на Либийската национална войска неколкократно е подчертавало, че ще се опълчи на всяка задгранична интервенция във вътрешните работи на Либия и заплаши да потопи корабите и да смъкна самолетите с турска военна помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР